Μόνιμη θέση στο ΣΑ

Με στόχο μια μόνιμη θέση για τη Γερμανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον προσεχή Νοέμβριο.

Λόγω των ιδιαιτέρως θερμών της σχέσεων με τον αμερικανό πρόεδρο, η Μέρκελ θεωρεί δεδομένη την υποστήριξη του Τζορτζ Μπους για να ευοδωθεί η γερμανική φιλοδοξία, τονίζει το περιοδικό \"Ντερ Σπίγκελ\".

Έως τώρα ο Μπους έχει εκδηλωθεί θετικά στο να καταλάβουν η Ιαπωνία και \"μερικές άλλες χώρες\" μόνιμες θέσεις στο ΣΑ, στα πλαίσια μίας διεύρυνσης του οργάνου του ΟΗΕ.

Μεταξύ των \"αντιπάλων\" της γερμανικής υποψηφιότητας ως μόνιμου μέλους είναι πρώτη και κύρια η Ιταλία.

Η Γερμανία, σημαντικό μέλος της κίνησης για τη διεύρυνση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε αυτό το καλοκαίρι πως θα αναστείλει προσωρινώς το αίτημά της, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διεργασίες για μία σημαντική διεύρυνση του Οργανισμού.

Όσο για την ιδέα μίας \"ευρωπαϊκής\" μόνιμης θέσης, που έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν κι άλλοι γερμανοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γερμανία δεν βλέπει πλέον να πνέει ούριος ο άνεμος στα πανιά της, έπειτα από το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί μ’ ορισμένες χώρες στην ΕΕ, τονίζει το Σπίγκελ.
Πηγή: skai.gr