Μνήμες Μπέργκαμο στη Ρουμανία: Ασθενείς με Covid σε αυτοκίνητα με οξυγόνο

Τον απόλυτο εφιάλτη της πανδημίας ζει η Ρουμανία, μία χώρα των Βαλκανίων με πολύ χαμηλό δείκτη εμβολιασμών, καθώς εκατοντάδες βαριά ασθενείς δεν χωρούν πια στα νοσοκομεία και παραμένουν στα αυτοκίνητά τους, περιμένοντας μία συσκευή οξυγόνου που θα ανακουφίσει την αναπνοή τους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το πάρκινγκ του νοσοκομείου στην πόλη Μπουζάου είναι γεμάτο ασθενοφόρα και λεωφορεία που φέρνουν ασθενείς ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το υγειονομικό προσωπικό δεν σταματά λεπτό να μεταφέρει σορούς στο νεκροτομείο. 

Η τελευταία εβδομάδα είναι η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας με 3.100 θανάτους. Στη δεύτερη θέση είναι η προηγούμενη εβδομάδα με 3. 072 θανάτους, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 73.000.

Με σχεδόν 600 νεκρούς σε μία μέρα και με μόλις το 1/3 του πληθυσμού εμβολιασμένο, η χώρα βουλιάζει στη δίνη του τέταρτου κύματος. 

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με οξυγόνο στο πάρκινγκ δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση και φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά, ακόμη και μια εβδομάδα μετά τα πρώτα συμπτώματα με τους πνεύμονές τους να έχουν ήδη υποστεί σοβαρή βλάβη.

«Ανησυχούμε για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και για το γεγονός ότι η Ρουμανία έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ» τόνισε η Αλεξάντρου Ραφιλα, εκπρόσωπος Ρουμανίας στον ΠΟΥ

Πηγή: skai.gr