Κλείσιμο

Μήνυμα Κόφι Ανάν με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία

«Βελτιώνοντας την Ποιότητα Ζωής των Ηλικιωμένων: Προωθώντας τις Παγκόσμιες Στρατηγικές του ΟΗΕ», είναι το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία, που εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.
Με αφορμή την Ημέρα αυτή ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν αναφέρει σε μήνυμά του:
"Στο δέκατο και τελευταίο έτος της θητείας μου ως Γενικός Γραμματέας, μετά από μια γεμάτη σταδιοδρομία στην υπηρεσία του ΟΗΕ, με αφορά πλέον προσωπικά η μοίρα των ηλικιωμένων και η πραγμάτωση των προσδοκιών τους. Είμαι ωστόσο μόνον ένας από τα 600 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που έχουν περάσει τα εξήντα. Καθώς οι άνθρωποι σ` όλη την υφήλιο ζουν όλο και περισσότερο, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την παραγωγική, ενεργή και υγιή διαδικασία της γήρανσης. Ολόκληρος ο κόσμος αναμένει να ωφεληθεί από μια ισχυρή τρίτη ηλικία που θα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει σημαντικά στην αναπτυξιακή διαδικασία και στο έργο της οικοδόμησης πιο παραγωγικών, ειρηνικών και αειφόρων κοινωνιών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία είναι « Βελτιώνοντας την Ποιότητα Ζωής των Ηλικιωμένων: Προωθώντας τις Παγκόσμιες Στρατηγικές του ΟΗΕ». Το θέμα αυτό αποτελεί μια πρόσκληση προς όλες τις κοινότητες να εργασθούν για πολιτικές και προγράμματα που θα επιτρέψουν στους ηλικιωμένους να ζήσουν σ` ένα περιβάλλον που ενισχύει τις δυνατότητές τους, προάγει την ανεξαρτησία τους ενώ τους προσφέρει στήριγμα και φροντίδα καθώς γηράσκουν.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε τη στέγαση, τη μετακίνηση και τους άλλους όρους ζωής που επιτρέπουν στους ανθρώπους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για όσο το δυνατόν περισσότερο και να παραμείνουν δραστήριοι μέσα στις κοινότητές τους. Εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται και να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια, το κύρος, η σοφία και η παραγωγικότητα των ηλικιωμένων σε όλες τις κοινωνίες και ιδιαίτερα ο ρόλος τους ως εθελοντών και ατόμων που προσφέρουν σε όλες τις ηλικίες. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει την προώθηση μια πιο θετικής εικόνας της γήρανσης.
Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, καλώ όλες τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, και τους πολίτες όπου και να βρίσκονται, να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας για όλες τις ηλικίες - όπως οραματίσθηκε το Διεθνές Σχέδιο Δράσης της Μαδρίτης για τη Γήρανση, σύμφωνα με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και την ευρύτερη παγκόσμια αναπτυξιακή ατζέντα. Μαζί, μπορούμε και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν ζουν απλώς περισσότερο, αλλά καλύτερα. Ότι ζουν μια πλούσια ζωή που τους ανταμείβει και τους δικαιώνει.»
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr