Μήνυμα Κόφι Ανάν για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης

«Η φετινή έναρξη του Παγκόσμιου Σχεδίου για το Τέλος της Φυματίωσης (2006-2015) με τίτλο «Δράσεις για τη Ζωή», αποτελεί ένα ορόσημο στον αγώνα μας κατά της φυματίωσης. Εάν οι δράσεις που περιγράφονται στο Σχέδιο εφαρμοστούν πλήρως, 14 εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν τα επόμενα 10 χρόνια. Πενήντα εκατομμύρια επιπλέον ασθενείς θα μπορέσουν να νοσηλευτούν. Νέα φάρμακα για τη φυματίωση - τα πρώτα μετά από 40 χρόνια - και νέες διαγνωστικές μέθοδοι θα ανακαλυφθούν. Ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει επανάσταση στον έλεγχο της φυματίωσης», αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, 24 Μαρτίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.
Σημειώνει ότι «αυτές οι προβλέψεις είναι φιλόδοξες, αλλά και επιτεύξιμες, εφόσον όλοι κάνουν αυτό που τους αναλογεί για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Σχεδίου. Το Σχέδιο αποτελεί ένα από τα μέσα υλοποίησης του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας για τη μείωση της φυματίωσης. Θα συμβάλλει στο να σταματήσει η ασθένεια να χτυπά τους φτωχότερους των φτωχών και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου».
Ο κ. Αναν αναφέρει επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η εικόνα της φυματίωσης δεν είναι παντού η ίδια. Περισσότεροι από τους μισούς που προσβάλλονται από την ασθένεια ζουν στην Ασία. Ευτυχώς, η Κίνα, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία επενδύουν περισσότερο στον έλεγχο της φυματίωσης. Στη Λατινική Αμερική και στη Μέση Ανατολή έχουμε λιγότερα περιστατικά κάθε χρόνο. Στην Ανατολική Ευρώπη, μετά από χρόνια αύξησης των περιστατικών, ο αριθμός τους σταθεροποιείται, ενώ υπάρχει ελπίδα ότι θα περιοριστεί η φυματίωση που είναι ανθεκτική στα φάρμακα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις, πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν για τους φτωχούς και όλους εκείνους που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην ασθένεια. Πάνω από όλα στην Αφρική, όπου απαιτείται μεγαλύτερη δράση. Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος στην οποία ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, ταυτόχρονα με την επιδημία του AIDS. Πέρυσι, Αφρικανοί υπουργοί χαρακτήρισαν τη φυματίωση ως κίνδυνο που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει επίσης οτι «με τις «Δράσεις για τη Ζωή» διαθέτουμε ένα λεπτομερές σχέδιο. Έχουμε δεσμευτεί στο υψηλότερο επίπεδο - στην Ομάδα των Οκτώ και την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του 2005 - να δράσουμε συντονισμένα κατά της ασθένειας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι αναγκαίοι εσωτερικοί και εξωτερικοί πόροι για την ανάπτυξη των προγραμμάτων ελέγχου της φυματίωσης στο πλαίσιο ενισχυμένων συστημάτων υγείας, την εφαρμογή κοινών μέτρων κατά της φυματίωσης και του AIDS, και την επένδυση στην έρευνα.
Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, ας αποφασίσουμε να βαδίσουμε σ` έναν κόσμο χωρίς φυματίωση. Ας δράσουμε για τη ζωή».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr