Μεγάλη διαδήλωση κατά του Σαακασβίλι

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στην Τιφλίδα κατά του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της αντιπολίτευσης.

Η διαδήλωση αυτή έγινε κατά την πρώτη επέτειο από αντικυβερνητική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων έξω από το κοινοβούλιο της γεωργιανής πρωτεύουσας, η οποία είχε κατασταλεί βίαια από τις αρχές.

Στη διαδήλωση, πολλοί ηγέτες της γεωργιανής αντιπολίτευσης κατηγορούσαν τον Σαακασβίλι για κακή διαχείριση της σύγκρουσης τον Αύγουστο με τη Ρωσία. "Τον Αύγουστο, οι αρχές μας έκαναν να επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα. Ο Σαακασβίλι άνοιξε την πόρτα της Γεωργίας στους βαρβάρους", δήλωσε προς το συγκεντρωμένο πλήθος ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Γκιόργκι Χαϊντράβα.

"Εξαπολύουμε ένα νέο κύμα διαδηλώσεων" για να εξασφαλίσουμε τη διοργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών την άνοιξη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας άλλος αντιπολιτευόμενος ηγέτης, ο Λέβαν Γκατσετσιλάντζε.

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ οι οποίες υποστηρίζουν τον Σαακασβίλι, συνεχίζουν να αξιώνουν μεγαλύτερη ελευθερία για τα μέσα ενημέρωσης, τους δικαστές και την αντιπολίτευση στη Γεωργία.

"Αρχίζουμε ένα νέο κύμα πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν θα εγκαταλείψουμε έως ότου προκηρυχθούν νέες εκλογές", δήλωσε στο πλήθος ο Κάκχα Κουκάβα, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος.

Οι ομιλητές στη διαδήλωση ζήτησαν τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις αρχές του 2009.
Πηγή: skai.gr