Μαραθώνια συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν- Χαμηλές προσδοκίες (Pics)

Με βαθιές διαφωνίες και χαμηλές προσδοκίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάθισαν στο τραπέζι της στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δυο, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν, πριν τη συνάντηση, ανέφερε πως «πάντα είναι καλύτερο να γίνονται συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο». 

Kατόπιν επιθυμίας της Ουάσιγκτον, οι δύο άνδρες δεν θα κάνουν δηλώσεις από κοινού, αλλά ο καθένας ξεχωριστά.

«Δεν πρόκειται για διαγωνισμό σχετικά με το ποιος μπορεί να πει καλύτερα πράγματα μπροστά σε μια συνέντευξη Τύπου ή να προσπαθήσει να ντροπιάσει ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή. 

Η κατ' ιδίαν συζήτηση, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, κράτησε σχεδόν 93 λεπτά και ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών.

Οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δυο προέδρων και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών στη Γενεύη της Ελβετίας ολοκληρώθηκαν μετά από 65 λεπτά ανέφερε νωρίτερα ένα στέλεχος του Λευκού Οίκου. 

Σύμφωνα με το Politico, στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, οι παρεμβάσεις στις εκλογές και άλλα θέματα που οξύνουν την αντιπαράθεση.

Το ρωσικό πρακτορείο IFAX, επικαλούμενο μια πηγή σε μια από τις αντιπροσωπείες, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν αρκετά επιτυχημένες.

Πριν τη συζήτηση Μπάιντεν και Πούτιν πλαισίωσαν τον Ελβετό Πρόεδρο Guy Parmelin στην μπροστινή πόρτα της ιστορικής Βίλα Λα Γκρανζ,  όπου και φωτογραφήθηκαν. 

«Ξέρω πως έκανες ένα μακρύ ταξίδι και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν αρκετά θέματα μεταξύ τους και η επίλυσή τους απαιτεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο. Ελπίζω πως η συνομιλία μας θα είναι παραγωγική» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε ότι  «προσπαθούμε να καθορίσουμε πού έχουμε κοινά συμφέροντα και πού μπορούμε να συνεργαστούμε. Και, όταν δεν συμβαίνει αυτό, να καθορίσουμε έναν προβλέψιμο και λογικό τρόπο για να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας».

«Δύο μεγάλες δυνάμεις», πρόσθεσε, προκαλώντας αίσθηση δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος, είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία «περιφερειακή δύναμη».

Τα διεθνή ΜΜΕ δίνουν έμφαση στη γλώσσα του σώματος των δύο ανδρών, προσπαθώντας παράλληλα να αποκωδικοποιήσουν τις διαρροές από τις δυο πλευρές.

Πηγή: skai.gr