Μακελειό στο Πακιστάν

Δεκάδες νεκροί και τουλάχιστον 200 είναι οι τραυματίες από την ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε το Σάββατο την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Ο αριθμός των νεκρών είναι συγκεχυμένος, καθώς νοσοκομειακές πηγές μιλούν για 50 νεκρούς, το BBC αναφέρει 40, ενώ το Αλ Τζαζίρα κάνει λόγο για 60.

Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς η έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση αίθουσας όπου γευμάτιζαν 300 άνθρωποι, μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Πολλοί κάνουν λόγο για νέα επίθεση της Αλ Κάιντα.

Πάντως, το μακελειό ήδη χαρακτηρίζεται ως απάντηση των ισλαμιστών τόσο στις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο έδαφος του Πακιστάν, που έγιναν χωρίς την άδεια της κυβέρνησης, όσο και ως μήνυμα στον νέο πρόεδρο της χώρας, Αλί Ασίφ Ζαρντάρι, τον χήρο της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο, ο οποίος στην παρθενική του ομιλία στο κοινοβούλιο έθεσε ως στόχο της κυβέρνησής του την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, πάντως, τόνισε πως η επίθεση δε θα αλλάξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να συνεχίσει να πολεμάει τους τρομοκράτες που πρόσκεινται στην Αλ Κάϊντα.

Η φονική επίθεση σημειώθηκε μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου Marriott, ένα από τα δύο πιο πολυτελή ξενοδοχεία της πακιστανικής πρωτεύουσας.

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση στο ξενοδοχείο ήταν έργο προφανώς καμικάζι που οδηγούσε φορτηγό παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Μάλιστα, μιλάνε για ποσότητα μεγαλύτερη του ενός τόνου.

Στο ξενοδοχείο διέμεναν πολλοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την έκρηξη ακολούθησε πανικός, καθώς το κτήριο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σχημάτισε έναν τεράστιο κρατήρα, τουλάχιστον έξι μέτρων βάθους, μπροστά στο ξενοδοχείο, ενώ έγινε αισθητή σε ακτίνα μιλίων μέχρι τα περίχωρα της πόλης, προκαλώντας σοβαρότατες καταστροφές σε παρακείμενα κτήρια.
Η έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση αίθουσας όπου γευμάτιζαν 300 άνθρωποι

Ο τόπος έχει γεμίσει ερείπια και καπνούς, ενώ οι διασώστες προσπαθούν να ανασύρουν τους τραυματίες, με όσα μέσα μπορούν, ακόμα και με σεντόνια.

Στο μεταξύ, η αστυνομία εκφράζει φόβους ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρου του ξενοδοχείου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την συμπάθειά της προς τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης.

Σε ανακοίνωση της προεδρίας της ΕΕ, που το εξάμηνο αυτό ασκείται από την Γαλλία, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταθεί στο πλευρά του Πακιστάν στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Την επίθεση καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος αναφέροντας, ότι υπενθύμισε την απειλή που όλοι αντιμετωπίζουμε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Ισλαμαμπάντ. Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Πακιστάν που αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση, είπε ο εκπρόσωπος Γκόρντον Τζοντρόου.

Το ξενοδοχείο Marriott είναι κοντά σε κυβερνητικά κτήρια και ξένες πρεσβείες.
Πηγή: skai.gr