Κλείσιμο

Το «μυστικό» της Κυβέλης: Πώς ένα άγαλμα στη Μαδρίτη… φυλάει ένα αμύθητο θησαυρό 

Θυμίζει Casa de Papel - Η «σχέση» του αγάλματος της Κυβέλης και της Τράπεζας της Ισπανίας κρύβεται βαθιά μέσα στο επιβλητικό κτήριο, και είναι αθέατη

Του Στέλιου Κάνδια

Θυμίζει Casa de Papel, αλλά είναι πραγματικότητα! Ένα άγαλμα… φυλάει ένα αμύθητο θησαυρό. 

H Plaza De Cibeles (Πλατεία της Κυβέλης) στη Μαδρίτη αποτελείται από ένα συγκρότημα περίλαμπρων κτηρίων και αγαλμάτων νεοκλασικού ρυθμού. Αντλεί το όνομά της από το ομώνυμο άγαλμα της Κυβέλης με το όμορφο σιντριβάνι, ενώ απέναντι του βρίσκεται η Τράπεζα της Ισπανίας, αλλά και άλλα μέγαρα, όπως το Palacio de Buenavista, το Palacio de Linares και το Palacio de Cibeles.

Η πραγματική «σχέση» όμως του αγάλματος της Κυβέλης και της Τράπεζας της Ισπανίας κρύβεται βαθιά μέσα στο επιβλητικό κτήριο, και είναι αθέατη: πρόκειται για ένα θησαυροφυλάκιο που βρίσκεται 38 μέτρα κάτω από το έδαφος. Ονομάζεται «Θάλαμος του Χρυσού», και περιέχει τα περισσότερα από τα ισπανικά αποθέματα χρυσού, ράβδους χρυσού και επίσης παλιά νομίσματα, όπως ένα παλιό νόμισμα του 12ου αιώνα.

Πολλά μέτρα ασφαλείας προστατεύουν τον θάλαμο, όπως μια πόρτα 16 τόνων, αλλά το πιο εκπληκτικό και πρωτότυπο είναι το μέτρο ασφαλείας που σχετίζεται με το La Cibeles, που… φυλάει τον αμύθητο θησαυρό των ισπανικών αποθεμάτων χρυσού. Σε περίπτωση που σημάνει συναγερμός, οι ατσάλινες πόρτες θα κλείσουν αυτόματα, οι διάδρομοι θα σφραγιστούν, και ολόκληρη η περιοχή θα πλημμυρίσει από το ίδιο νερό που τροφοδοτεί το άγαλμα της Κυβέλης!

Πηγή: skai.gr