Κλείσιμο

Λιθουανία: Εθελοντές πακετάρουν τρόφιμα και ρούχα για τους μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Μια ομάδα πέντε εθελοντών σε ένα γκαράζ κοντά στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, πακετάρει σπίρτα, ζεστά γάντια, κάλτσες, ένα ποτήρι και ένα κουτάλι μέσα σε πλαστικές σακούλες που θα δοθούν στους μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας τους και οι οποίοι πρόκειται να επαναπροωθηθούν στη Λευκορωσία.

“Δεν θα αλλάξει την τύχη των μεταναστών, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω. Οπότε προσπαθώ να βοηθήσω”, δηλώνει ο Ντομάντας Ζέκας που εργάζεται εν μέσω βουνών από κουτιά με τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία πακετάρουν οι εθελοντές.

Την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 6.000 πακέτα με τρόφιμα – κονσέρβες κρέατος, φασόλια και καλαμπόκι, μπισκότα και νουντλς-- τα οποία συσκεύασαν εθελοντές διανεμήθηκαν στους μετανάστες στα σύνορα.

Τα τρόφιμα προσφέρουν οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Caritas, και πακετάρονται σε συνεργασία με τα μέλη της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, η οποία προσέφερε το γκαράζ και δίνει τα πακέτα στα μέλη της που κάνουν περιπολία στα σύνορα.

Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν εισέλθει στη Λιθουανία φέτος και ολοένα και περισσότεροι φτάνουν από τη Λευκορωσία, με την ΕΕ να κατηγορεί το Μινσκ ότι οργανώνει μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις εναντίον του λευκορωσικού καθεστώτος.

Από τις αρχές Αυγούστου η Λιθουανία έχει επαναπροωθήσει στη Λευκορωσία περίπου 7.000 μετανάστες. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι με αυτό τον τρόπο ευάλωτοι άνθρωποι τίθενται σε κίνδυνο.

Οι λιθουανικές αρχές έχουν επιτρέψει σε λίγους περισσότερους από 160 μετανάστες να παραμείνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους, τους οποίους το Βίλνιους ορίζει ως “πραγματικό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή”. Ο βουλευτής Τόμας Τομίλινας κατήγγειλε μιλώντας στο Reuters ότι οι αποφάσεις για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών λαμβάνονται από τους συνοριοφύλακες που κάνουν περιπολία, οι οποίοι βασίζονται σε ασαφείς οδηγίες, χωρίς να συμμετέχουν στη λήψη της απόφασης ανθρωπιστικές οργανώσεις ή οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Μια οικογένεια από το Ιράκ με τέσσερα παιδιά κάτω των 10 ετών συνελήφθη στη Λιθουανία, κοντά στη Λευκορωσία, στις 6 Νοεμβρίου την ώρα που έριχνε παγωμένη βροχή. Επαναπροωθήθηκαν το επόμενο πρωί, δήλωσε ο Τομίλινας.

Ο εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής Ρόκας Πουκίνσκας σχολίασε ότι στους μετανάστες δίνεται φαγητό και τους επιτρέπεται να ζεσταθούν αλλά και να υποβάλουν αίτηση για να παραμείνουν στη Λιθουανία, εφόσον μπορούν να στηρίξουν το αίτημά τους για παροχή ασύλου. Όμως τόνισε ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα απλώς και μόνο επειδή έχουν παιδιά μαζί τους.

Οι εθελοντές πακετάρουν τη βοήθεια στο γκαράζ χωρίς να συζητούν τι συμβαίνει στα δάση.

“Δεν συμμετέχουμε στις επαναπροωθήσεις και δεν δημιουργήσαμε αυτή την κατάσταση. Μπορούμε τουλάχιστον να αναλάβουμε την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος, ώστε οι άνθρωποι να επιβιώσουν”, δήλωσε ο συντονιστής της Caritas Βάιντα Μαρτουσεβιτσίουτε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ