Κρατούμενους από το Γκουαντάναμο θα φιλοξενήσει η Ισπανία

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο διαβεβαίωσε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι η Ισπανία είναι διατεθειμένη να αναλάβει ορισμένους από τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο, μια ένδειξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στη συνάντηση του με το Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, ο Θαπατέρο δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το συνολικό αριθμό των κρατουμένων που μπορούν να μεταφερθούν στην Ισπανία και πρόσθεσε ότι για το θέμα θα υπάρξουν και επιπλέον συζητήσεις.

"Ο ισπανικός λαός είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος με κάθε θετική σχέση και με την καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες", δήλωσε ο Θαπατέρο, μέσω του μεταφραστή του.

Η επίσκεψη του ισπανού πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί από το 2004 που ανέλαβε την εξουσία.

Ο προκάτοχος του προέδρου Ομπάμα Τζορτζ Μπους είχε αρνηθεί να τον δεχθεί στην Ουάσινγκτον μετά την απόφαση του Θαπατέρο, μόλις ανέλαβε την εξουσία, να αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Ισπανία να αναλάβει όσους περισσότερους κρατούμενους από το Γκουαντάναμο μπορεί καθώς επιδίωξη της κυβέρνησης Ομπάμα είναι να κλείσει τη διαβόητη φυλακή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Η Ισπανία επιμένει ότι δεν μπορεί να αναλάβει πάνω από τρεις κρατουμένους.
Πηγή: skai.gr