Γουατεμάλα: «Κρατικό έγκλημα» η σφαγή 14 γουατεμαλτέκων μεταναστών στο Μεξικό, κρίνει βουλευτής

Οι δολοφονίες στο Μεξικό τον Ιανουάριο τουλάχιστον δεκατεσσάρων μεταναστών και μεταναστριών από τη Γουατεμάλα, που υπάρχουν υποψίες ότι διαπράχθηκαν από πολιτειακούς αστυνομικούς, ενδέχεται να αποτελούσε «κρατικό έγκλημα», έκρινε χθες Πέμπτη ο Κάρλος Μπαρέδα, κοινοβουλευτικός της αντιπολίτευσης.

Τα θύματα ήταν ανάμεσα στους 19 ανθρώπους που σφαγιάστηκαν στην πολιτεία Ταμαουλίπας (βορειοανατολικά), στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Οι μεξικανικές εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι στη μαζική δολοφονία ενδέχεται να ενέχονται δέκα και πλέον αστυνομικοί.

Ο κ. Μπαρέδα, στέλεχος του κόμματος Εθνική Ενότητα Ελπίδας (Unidad Nacional de la Esperanza, UNE), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι μέλη της παράταξής του πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ταμαουλίπας στα τέλη του Φεβρουαρίου για να συγκεντρώσουν στοιχεία για την υπόθεση.

«Σκοπός μας είναι να ζητήσουμε να διεξαχθεί δίκη και να υπάρξει τιμωρία των ενόχων», καθώς και «να ζητήσουμε πληροφορίες για να επαληθεύσουμε εάν ήταν πραγματικά κρατικό έγκλημα ή όχι», είπε ο Κάρλος Μπαρέδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του γουατεμαλτέκου πολιτικού ως εδώ.

Ο κ. Μπαρέδα ανέφερε ακόμη πως τον ενημέρωσαν πως τα λείψανα των δολοφονημένων μεταναστών και μεταναστριών θα επαναπατριστούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ