Κορωνοϊός- Ινδία: Ρεκόρ κρουσμάτων με σχεδόν 29.000 μολύνσεις

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 28.903 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι εδώ φέτος, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας να φθάνουν τους 11.438.734.

Παράλληλα, οι θάνατοι άλλων 188 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 159.044 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 234.406 (+10.974 σε σύγκριση με την προηγουμένη).

Στην Ινδία, όπου καταγράφεται ο τρίτος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τον ιό στον κόσμο — μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία — τα κρούσματα αυξάνονται ξανά εδώ και λίγες εβδομάδες, κάτι που εντείνει την ανησυχία για την εκδήλωση νέου κύματος.

Σχεδόν το 62% των μολύνσεων και το 46% των θανάτων καταγράφηκαν στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στη χώρα παρότι λαμβάνει το τελευταίο διάστημα ολοένα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η έξαρση των κρουσμάτων σημειώνεται μολονότι η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζεται. Η Ινδία έχει εμβολιάσει ως εδώ κάπου 35 εκατ. ανθρώπους για τον νέο κορονοϊό από τα μέσα Ιανουαρίου. Το Νέο Δελχί θέλει να έχουν ανοσοποιηθεί 300 εκατ. από το 1,35 δισεκ. των κατοίκων της μέχρι τον Αύγουστο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θεωρεί ότι οι συναθροίσεις και το ότι πολλοί Ινδοί δεν εφαρμόζουν τη σύσταση για τη χρήση μάσκας είναι οι κυριότεροι παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των κρουσμάτων, όχι τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

Ο κ. Μόντι θα συζητήσει σχετικά με τη νέα αύξηση των μολύνσεων με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατών μέσω βιντεοδιάσκεψης εντός της ημέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ