Κόντρα BBC-LSE για κρυφό ντοκιμαντέρ στη Βόρεια Κορέα

Την έντονη αντίδραση του London School of Economics έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως τρεις συνεργάτες του BBC συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό ταξίδι του πανεπιστημίου στη Βόρεια Κορέα με σκοπό το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ. Οι υπεύθυνοι του ταξιδιού και οι φοιτητές που συμμετείχαν δεν είχαν ενημερωθεί για τις πραγματικές προθέσεις των τριών συνταξιδιωτών τους.

Το LSE κάλεσε το BBC να μην προβάλλει το ντοκιμαντέρ που είναι προγραμματισμένο για το βράδυ της Δευτέρας στο πλαίσιο της εκπομπής Panorama. Το κανάλι ωστόσο απέρριψε την ένσταση του βρετανικού πανεπιστημίου, λέγοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για τους παραγωγούς να εισέλθουν στη Βόρεια Κορέα.

Η διεύθυνση του LSE, φοιτητές που συμμετείχαν στο ταξίδι στα τέλη Μαρτίου και γονείς διαμαρτύρονται έντονα θεωρώντας ότι το BBC έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια όσων βρέθηκαν στην ασιατική χώρα.

Ο δημοσιογράφος Τζον Σουίνι παρουσιάστηκε ψευδώς ως φοιτητής που πραγματοποιεί τη διατριβή του στο LSE. Μεταξύ των άλλων δύο συνεργατών του BBC περιλαμβάνεται και ελληνικής καταγωγής παραγωγός, που δεν είναι ξεκάθαρο υπό ποια ιδιότητα συστήθηκε στην υπόλοιπη αποστολή.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο