Κοινή ανακοίνωση Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον στις 24.00 μμ για θέμα «εθνικής ασφάλειας»

Ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσαν απόψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον θα προβούν σε μια κοινή ανακοίνωση, στις 17.00 ώρα Ουάσινγκτον (24.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον, η ανακοίνωση θα αφορά ένα ζήτημα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει μια νέα ομάδα εργασίας με τη Βρετανία και την Αυστραλία για να μοιραστούν προηγμένες τεχνολογίες σε μια λεπτή προσπάθεια να βάλουν φρένο στην Κίνα, δήλωσε στο POLITICO αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και υπάλληλος του Κογκρέσου.

Η «συμμαχία», η οποία θα είναι γνωστή με το αρκτικόλεξο AUUKUS (από τα αρχικά των τριών χωρών) θα διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιραστούν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και στην τριμερή συμφωνία δε θα υπάρχει καμία ρητή αναφορά στην Κίνα, πρόκειται για μια κίνηση των δυτικών συμμάχων να πιέσουν την ανοδική εξέλιξη της ασιατικής χώρας στον στρατιωτικό και τεχνολογικό χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ