Κλιμακούμενη βία και απαγωγές στο Ιράκ

Ιρακινοί αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κρατούν ένα φιλιππινέζο όμηρο και θα τον αποκεφαλίσουν άν σε 72 ώρες η χώρα του δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε μάλιστα εικόνες με τον όμηρο να βρίσκεται γονατιστός μπροστά από τρεις οπλοφόρους. Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα οι ιρακινοί σκότωσαν ήδη έναν από τους άνδρες ασφαλείας που τον συνόδευαν, ο οποίος είναι υπάλληλος σε σαουδαραβική εταιρία που συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές.
Οι αντάρτες θέτουν προθεσμία 72 ωρών στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων, η οποία διαθέτει 50 στρατιώτες, να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη χώρα καθώς σε αντίθετη περίπτωση απειλούν να αποκεφαλίσουν τον όμηρο. Τον τελευταίο μήνα οι ιρακινοί αντάρτες έχουν απαγάγει δεκάδες ξένους υπηκόους και έχουν εκτελέσει δύο ομήρους, έναν αμερικανό και ένα νοτιοκορεάτη.
>Σφοδρές συγκρούσεις με ιρακινούς αντάρτες
Τέσσερα μέλη της ιρακινής εθνοφρουράς σκοτώθηκαν και άλλα δεκατρία τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων, ανάμεσα σε μαχητές της ιρακινής αντίστασης και της εθνοφρουράς αποτελούμενη και από αμερικανικά στρατεύματα, στο κέντρο της Βαγδάτης. Όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθησαν 29 μη Ιρακινοί Αραβες, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εξέγερση.
Νωρίτερα, τέσσερις ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά όλμου, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ οι ιρακινές αρχές εξουδετέρωσαν παγιδευμένο αυτοκίνητο με 750 κιλά εκρηκτικά.
Στο μεταξύ, αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, μετά την κλιμάκωση της βίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το διάταγμα για την «εθνική ασφάλεια», ο ιρακινός πρωθυπουργός μπορεί -μεταξύ άλλων- να εκδίδει εντάλματα σύλληψης, έρευνας και να επιβάλλει περιορισμούς στην ελευθερία των πολιτών και των ξένων που θεωρούνται ύποπτοι για εγκληματικές πράξεις.
Την ίδια ώρα, ο αγωγός πετρελαίου του νοτίου Ιράκ που είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου επισκευάσθηκε και λειτουργεί τροφοδοτώντας με πετρέλαιο τον τερματικό σταθμό της Βασόρας, ανακοίνωσαν πετρελαϊκοί κύκλοι του Ιράκ.
> Έκρηξη βόμβας στη Μοσούλη
Ένας ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλα οκτώ άτομα από τα οποία επτά αστυνομικοί, τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στη Μοσούλη.
«Μία αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη στη συνοικία Γιαρμούκ, στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλοι επτά και ένας πολίτης», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ από το νοσοκομείο της Μοσούλης ιατρική πηγή ανέφερε ότι τέσσερις από τους τραυματίες χειρουργήθηκαν και βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Στο Κιρκούκ, έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις εναντίον φυλακίων σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο κέντρο της πόλης και στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν. Όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής του Κιρκούκ, τις επιθέσεις πραγματοποίησαν ένοπλοι με οπλοπολυβόλα.
> Διάσταση απόψεων ΗΠΑ - Βρετανίας
Στο μεταξύ, διίστανται οι απόψεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας στο ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.
Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σπένσερ `Αμπραχαμ, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέσχεσαν στο Ιράκ ραδιενεργά υλικά και ένα τόνο εμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή «βρώμικης» βόμβας.
Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, παραδέχτηκε ότι πιθανόν να μη βρεθούν ποτέ στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής, για τα οποία ο ίδιος επέμενε πως ο Σαντάμ Χουσείν τα είχε έτοιμα προς χρήση.
Πηγή: skai.gr