«Καυτό» καλοκαίρι: Νέα κανονικότητα τα κύματα ακραίας ζέστης

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του τμήματος Κλίματος και Υγείας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης η θνησιμότητα λόγω ζέστης θα σπάσει το φράγμα των 68.000 θανάτων κάθε χρόνο μέχρι το 2030 και τις 94.000 νεκρούς έως το 2040.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Κάνει ζέστη. Πολλή ζέστη και έχουμε ακόμη αρκετό... καλοκαίρι μπροστά μας.

Ο πλανήτης ήδη βίωσε τη θερμότερη εβδομάδα στην ιστορία του μέσα στο 2023 (3-9 Ιουλίου) και μόνο στην Ευρώπη περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα οδηγούμαστε συχνότερα σε ακραίες συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Ακόμη και η ελάχιστη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα έχει συνέπειες, ενώ τα κύματα ακραίας ζέστης θα είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια, συχνότερα και εντονότερα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του τμήματος Κλίματος και Υγείας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης η θνησιμότητα λόγω ζέστης θα σπάσει το φράγμα των 68.000 θανάτων κάθε χρόνο μέχρι το 2030 και τις 94.000 νεκρούς έως το 2040.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα «λιώνει» εξαιτίας του καύσωνα «Κλέων», ενώ ολόκληρη η νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα «καυτό» Σαββατοκύριακο.

Στον νότο της Ισπανίας η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 45 βαθμούς Κελσίου ενώ, χθες, Τετάρτη περισσότεροι από 100 σταθμοί της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας είχαν καταγράψει θερμοκρασίες τουλάχιστον 35 βαθμών Κελσίου και το ρολόι έδειχνε ακόμη 6 το πρωί.

Στην Ιταλία, 10 πόλεις - από το Μπολζάνο στα βόρεια της μέχρι τη Μπολόνια, τη Φλωρεντία και τη Ρώμη νοτιότερα - έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καλώντας ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Όσον αφορά στη Σαρδηνία εκεί οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 48 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες.

Αντιθέτως, όμως, η Λομβαρδία επλήγη ξανά από πλημμύρες με δέντρα να έχουν ξεριζωθεί και στέγες από κτίρια να έχουν καταστραφεί. Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες έσπευσαν σε παροχή βοήθειας μετά από κλήσεις πολιτών στο Μιλάνο, κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου Μαλπένσα, στην πόλη Λέκκο, σε περιοχές της Λίμνης Κόμο, στο Σόντριο στις Άλπεις και στο Μπέργκαμο.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία ενώ, και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καύσωνας και πλημμύρες συνθέτουν, επίσης, το σκηνικό ενός καιρού που πλέον έχει τρελαθεί.

To Φοίνιξ «καίγεται» και η κοιλάδα Χάντσον στη Νέα Υόρκη πλημμύρισε μετά από καταρρακτώδεις βροχές με το Άρκανσας να εκδίδει προειδοποιήσεις για ξαφνικές πλημμύρες και τη θερμοκρασία ωκεανού στη Φλόριντα να αγγίζει πλέον τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής «βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις θερμές συνθήκες του καλοκαιριού, βλέπουμε να καταγράφονται θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες-ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο».

Και το κλιματικό μέλλον προβλέπεται θερμότερο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν κατηγορηματικός όταν, πριν από λίγες ημέρες, υπογράμμιζε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου» αλλά τα λεπτά δημοσιότητας που αφιερώνονται σε αυτή είναι ελάχιστα και μάλιστα για ένα γεγονός που απειλεί να γίνει η νέα «μας» κανονικότητα.

Πηγή: skai.gr