Καθυστερεί η συμφωνία ΗΠΑ - Πολωνίας

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ραντόσλαβ Σικόρσκι δήλωσε το Σάββατο πως αμφιβάλει ότι θα υπάρξει υπογραφή της συμφωνίας που αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τούσκ στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο.

"Δεν γνωρίζω εάν είμαστε έτοιμοι να διατυπώσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις λεπτομέρειες σε νομική γλώσσα. Αμφιβάλλω", τόνισε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, έπειτα από τις διαβουλεύσεις της Παρασκευής στην Ουάσιγκτον με την ομόλογό του Κοντολίζα Ράις.

"Ναι μεν οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, αλλά οι συμφωνίες απαιτούν ακόμη περισσότερη εργασία", τόνισε ο Σικόρσκι, ο οποίος την Παρασκευή δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως έχει επιτευχθεί "μία επί της αρχής συμφωνία" για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας, με αντάλλαγμα την προσεχή τοποθέτηση των στοιχείων της αντιπυραυλικής ασπίδας.

"Δεν είμαστε στο τέλος της πορείας, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου", τόνισε ο ίδιος.

Σε σύγκριση με την κυβέρνηση Κατσίνσκι, η κυβέρνηση Τούσκ φαίνεται να επιδιώκει τη διατήρηση των καλών σχέσεων με την Ουάσινγκτον, θέλει όμως ταυτόχρονα και ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα που κάθε άλλο παρά θετικά αντιμετωπίζει το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Πηγή: skai.gr