JP Morgan: Νέος διακανονισμός δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για το σκάνδαλο Επστάιν

Ο Επστάιν αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 2019, ενόσω ήταν κρατούμενος σε ομοσπονδιακές φυλακές στο Μανχάταν όταν απορρίφθηκε το αίτημά του για αποφυλάκιση με εγγύηση

Η επενδυτική τράπεζα JP Morgan Chase κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 75 εκατ. δολαρίων με τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους για την υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν ο οποίος αυτοκτόνησε το 2019 σε φυλακές των ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διακίνησης και κακοποίησης ανηλίκων.

Βάσει του διακανονισμού, η JPMorgan θα καταβάλει 30 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις των ΗΠΑ κατά της εμπορίας ανθρώπων, 25 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ στα όργανα επιβολής του νόμου και 20 εκατ. δολάρια για νομικά έξοδα. 

Στην αγωγή της η τοπική κυβέρνηση κατηγορούσε τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό ότι διευκόλυνε τη διακίνηση και εμπορία νεαρών γυναικών, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους από τον Τζέφρι Επστάιν στην Καραϊβική.

Ο Επστάιν ήταν πελάτης της JPMorgan από το 2000 έως το 2013, διατηρώντας τη σχέση του ακόμη και μετά την πρώτη παραδοχή ενοχής του το 2008.

Η JP Morgan ήρθε σε διακανονισμό και με τον πρώην επικεφαλής της, Τζες Στάλεϊ, ο οποίος κατηγορούνταν ως υπεύθυνος για τις σχέσεις του ιδρύματος με τον Επστάιν. Ο Στάλεϊ ανέλαβε τα ηνία της Barclays στα τέλη του 2015, έπειτα από περίπου τριακονταετή θητεία στο τμήμα επενδύσεων της JP Morgan. Η σχέση του με τον Επστάιν χρονολογείται από το 2000, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε τη διοίκηση της ιδιωτικής τράπεζας της JP Morgan.

Τον Ιούνιο η τράπεζα κατέληξε και σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με θύματα του άλλοτε χρηματιστή έναντι ποσού που ανέρχεται στα 290 εκατ. δολάρια. Μια εκ των γυναικών κατήγγειλε ότι η JP Morgan γνώριζε ότι οι λογαριασμοί στα καταστήματά της χρησιμοποιούνταν για σωματεμπορία εξαιτίας της ταυτότητας εκείνων που έκαναν μεγάλες αναλήψεις σε μετρητά, αλλά και της «καλά καταγεγραμμένης εγκληματικής δραστηριότητας του χρηματιστή».

Ο Επστάιν αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 2019, ενόσω ήταν κρατούμενος σε ομοσπονδιακές φυλακές στο Μανχάταν όταν απορρίφθηκε το αίτημά του για αποφυλάκιση με εγγύηση

Πηγή: skai.gr