Ισραήλ: Κάτω από 1 ο δείκτης αναπαραγωγής «R», καθώς το 1/4 του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Ο εκτιμώμενος δείκτης αναπαραγωγής της COVID-19 στο Ισραήλ μειώθηκε κάτω του 1, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα ξεκίνησε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία μπορεί να αρχίζει να υποχωρεί, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο δείκτης «R» πάνω του 1 υποδηλώνει ότι οι λοιμώξεις αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, ενώ αν κινείται κάτω του 1 υποδεικνύει μια παύση της εξάπλωσης του ιού κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο δείκτης «R» στο Ισραήλ έφτασε στο 1,3 στις 11 Δεκεμβρίου. Η χώρα ξεκίνησε τον εμβολιασμό των πολιτών της την επόμενη της εβδομάδας εκείνης. Με την εξάπλωση του ιού να κλιμακώνεται, στις 27 Δεκεμβρίου επέβαλε ένα τρίτο εθνικό lockdown - το οποίο εξακολουθεί να ισχύει.

«Αν βλέπουμε φως; Βλέπουμε μια χαραμάδα φωτός», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις στο τηλεοπτικό δίκτυο 13 TV, καθώς το Ισραήλ καταγράφει δείκτη αναπαραγωγής «R» COVID-19 0,99. «Πετύχαμε μια παύση, αλλά την πετύχαμε στα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας».

Πίστωσε αυτή την πτώση του δείκτη στο lockdown και τους εμβολιασμούς, καθώς πάνω από το ¼ των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο σημείωσε πως τα εμβόλια «μείωσαν κυρίως τις περιπτώσεις σοβαρής νοσηρότητας, όχι απαραίτητα τον αριθμό των φορέων».

Η μείωση θα ήταν πιο σημαντική αν δεν υπήρχε η παρουσία της ιδιαίτερα μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού, τόνισε ο υφυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, για ακόμη μια φορά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, έχει δηλώσει ότι τα εμβόλια μπορεί να επιτρέψουν στο Ισραήλ να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές του ομάδες και να ανοίξει ξανά την οικονομία τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ