ΗΠΑ και ΟΗΕ περιμένουν επιθέσεις αυτοκτονίας αύριο στο Ναϊρόμπι

Οι Αμερικανοί πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι έλαβαν προειδοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη για τον κίνδυνο επιθέσεων αυτοκτονίας αύριο εναντίον δύο κεντρικών ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα της Κένυας.
Στο μεταξύ, τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν σήμερα την αυγή στο Λονδίνο στο πλαίσιο μιας υπόθεσης «που συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία», έγινε γνωστό από την Σκότλαντ Γιάρντ. Οι τέσσερις άνδρες - δύο ηλικίας 29 ετών, ένας 28χρονος και ένας 32χρονος - συνελήφθησαν γύρω στις 5 πμ τοπική ώρα στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.
Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 41 του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2000, περί υπόπτων για ανάμιξη σε διάπραξη, προετοιμασία ή παρακίνηση σε τρομοκρατικές ενέργειες, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ.
Στο κέντρο του Ναϊρόμπι, δύο κτίρια εκκενώθηκαν λόγω του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων. Πρόκειται για τα κτίρια που στεγάζουν την Barclays Bank και τη γαλλική πρεσβεία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Δύο σημαντικές διπλωματικές αποστολές είπαν ότι έλαβαν αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ναϊρόμπι, αύριο το πρωί, εναντίον δύο μεγάλων ξενοδοχείων, του Stanley και του Hilton», αναφέρεται στο μήνυμα της υπηρεσίας ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης τους Αμερικανούς πολίτες για κίνδυνο επιθέσεων «τις προσεχείς ημέρες», με μήνυμα στην ιστοσελίδα του.
Προειδοποίηση των ΗΠΑ για πιθανές επιθέσεις και στη Σαουδική Αραβία
Η αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους για πιθανές επιθέσεις εναντίον κτιρίων που στεγάζουν Δυτικούς, τονίζοντας ότι έχει πληροφορίες ότι τουλάχιστον ένα συγκρότημα κατοικιών βρίσκεται από παρακολούθηση από εξτρεμιστές Ισλαμιστές.
Η πρεσβεία ανακοίνωσε ότι συνέστησε σε Αμερικανούς υπαλλήλους και συγγενείς τους να μην επισκέπτονται συγκροτήματα κατοικιών στο Ριαντ τη νύχτα.
«Πρόσφατες επιβεβαιωμένες πληροφορίες δείχνουν ότι το συγκρότημα κατοικιών Seder Village στο Ριάντ βρίσκεται από στενή παρακολούθηση από τρομοκρατικά στοιχεία. Αλλα κτίρια που στεγάζουν Δυτικούς στη Σαουδική Αραβία ίσως αποτελούν κι αυτά στόχους», προειδοποίησε η αμερικανική πρεσβεία.
Σε επιφυλακή και η Ευρώπη
Στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων ενδέχεται να αποτελέσουν η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο των εορτών, προειδοποιεί ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν, ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και εθεάθη πρόσφατα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Γαλλία αύξησε το επίπεδο συναγερμού της χώρας από το «κίτρινο» στο «πορτοκαλί», ενόψει Χριστουγέννων, ενώ έκτακτα μέτρα έχουν αποφασισθεί και στην Ιταλία. Σε συλλήψεις υπόπτων προχωρούν και οι αρχές στη Βρετανία, ενώ σήμερα συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές και στο Βελιγράδι, για το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος.
Πηγές: ΑΠΕ - Reuters
Πηγή: skai.gr