ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους

Με 222 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ χθες Τρίτη (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, που ανέρχεται σήμερα στα 28,9 τρισεκ. δολάρια, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών, ενδεχόμενο με συνέπειες δυνητικά καταστροφικές για τη χώρα – και όχι μόνο.

Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο κείμενα που θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο, στο πλαίσιο ασυνήθιστου, περίπλοκου ελιγμού χάρη στον οποίο οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν μόνο τις δικές τους ψήφους για να αυξήσουν το όριο του δημόσιου χρέους.

Η εξέλιξη κατέστη δυνατή μετά το κλείσιμο συμφωνίας νωρίτερα χθες.

Το όριο του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ. Ορίζεται από το Κογκρέσο και πρέπει να αυξηθεί ή να ανασταλεί ως τη 15η Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώνει τις οφειλές της στους πιστωτές της και θα αναγκαστεί να πετσοκόψει τις δαπάνες της.

Αυτή η κατάσταση άνευ προηγουμένου θα βύθιζε τις αμερικανικές χρηματαγορές και την αμερικανική οικονομία σε κρίση, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας μεγάλη ύφεση.

Οι ΗΠΑ, που όπως σχεδόν όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου ζουν με πίστωση εδώ και δεκαετίες σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά τους, έχουν αυξήσει σε αρκετές περιπτώσεις το περιλάλητο «όριο» αυτό, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες προϋποθέτει τις ψήφους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Όμως η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση αρνείται κατηγορηματικά να συναινέσει σε αυτό το τρέχον διάστημα, ερίζοντας πως έτσι θα έδινε λευκή επιταγή στον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, έδωσε εντέλει χθες Τρίτη πράσινο φως για την καταφυγή στον ελιγμό που ενέκρινε η Βουλή.

«Θεωρώ πως είναι προς το συμφέρον της χώρας» να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, εξήγησε ο ισχυρός ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ. Αργότερα, ανέφερε πως αναμένει το σώμα αυτό του Κογκρέσου να ψηφίσει για το μέτρο αύριο Πέμπτη.

Το ζήτημα είναι διπλά επείγον.

Διότι το Κογκρέσο χρειάζεται να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο το ταχύτερο δυνατόν για να συζητήσει εντέλει το σχέδιο γιγαντιαίων κοινωνικών και οικολογικών επενδύσεων του Τζο Μπάιντεν, που όπως φιλοδοξεί ο Λευκός Οίκος θα επιτρέψει η Αμερική να «ανοικοδομηθεί καλύτερα».

Το πακέτο δαπανών 1,75 τρισεκ. δολαρίων, δημοφιλές κατά τις δημοσκοπήσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων χρηματοδοτήσεις για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παραμένει όμως μπλοκαρισμένο μήνες τώρα στο αμερικανικό κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, εξέφρασε ξανά χθες Τρίτη τη βούλησή του να προσφέρει την πολιτική νίκη για τον Τζο Μπάιντεν που θα σηματοδοτούσε η έγκρισή του «πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ