«Η Βρετανία μπορεί να σταματήσει μονομερώς το Brexit»

Geert Vanden Wijngaert
Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να ακυρώσει μονομερώς την διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εισηγήθηκε σήμερα ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε μία κίνηση που θα αναπτερώσει τις ελπίδες των πολέμιων του Brexit.

Αναζητώντας νομική οδό για την αποφυγή του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρετανοί πολίτες έχουν προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο ζητώντας να κρίνει ότι το Λονδίνο μπορεί να ακυρώσει μονομερώς την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας – που διέπει την διαδικασία εξόδου.

Η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την έδρα, όμως στις περισσότερες υποθέσεις οι δικαστές συμφωνούν με τον σύμβουλο. Εάν το Δικαστήριο εγκρίνει τελικά την εισήγηση η βρετανική κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να αναστείλει το Brexit σε περίπτωση ανάγκης εφόσον δεν έχει κυρώσει την συνθήκη εξόδου.

Η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η κρίσιμη ψηφοφορία στην βρετανική Βουλή για την υφιστάμενη συμφωνία εξόδου είναι προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα λάβει χώρα σε τέσσερις μήνες, στις 29 Μαρτίου του 2019.

Στο σημείωμά του ο σύμβουλος
της έδρας Μανουέλ Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα απέρριψε την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η ανατροπή του Άρθρου 50 απαιτεί την σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών.

Ο κ. Σάντσεθ-Μπορντόνα σημειώνει ότι εάν απαιτηθεί ομοφωνία των 27 εταίρων η χώρα που έχει ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 αλλά έχει αλλάξει γνώμη θα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της ΕΕ παρά την θέλησή της, καθώς θα αρκεί η διαφωνία ενός εκ των υπόλοιπων μελών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο από την πλευρά το υποστηρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα στην διαδικασία αποχώρησης και ότι ούτως ή άλλως δεν προτίθεται να ανακαλέσει την ειδοποίηση για το Άρθρο 50 της Λισσαβόνας.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η εισήγηση δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την γραμμή της βρετανικής κυβέρνησης πως το ενεργοποίηση του Άρθρου 50 δεν θα ανακληθεί.
Πηγή: skai.gr