Η τελική μάχη

Σχεδόν οι μισές αμερικανικές Πολιτείες ψηφίζουν την Τρίτη για να επιλέξουν τους υποψηφίους του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, μεγάλο φαβορί φαντάζει ο γερουσιαστης από την Αριζόνα Τζον Μακέιν που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μόνο ένα σοβαρό αντίπαλο, τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ.

Από την άλλη πλευρά, στους Δημοκρατικούς, ο Μπάρακ Ομπάμα μάχεται στήθος με στήθος με τη Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα του κόμματος.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι πιθανότατα ένας από αυτούς τους τέσσερις υποψηφίους.

Η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και ο Μπάρακ Ομπάμα ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζον Μακέιν, στα 72 του, θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι ο πρώτος μορμόνος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης και θα ολοκληρωθεί στις 06:00 το πρωί της Τετάρτης στην Καλιφόρνια.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ομπάμα και την Κλίντον να δίνουν σκληρή μάχη, κυρίως στην Καλιφόρνια, την Πολιτεία που θα έχει τους περισσότερους εκπροσώπους στο συνέδριο των Δημοκρατικών που θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Για να κερδίσει κάποιος το χρίσμα του κόμματος θα πρέπει να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 2.025 από τους 4.049 εκπροσώπους. Περίπου οι μισοί από αυτούς, 2.084, θα αναδειχτούν στις σημερινές εκλογές.

• • Υποψήφιοι με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι επίσης ο πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο, Μάικ Χάκαμπι και ο βουλευτής του Τέξας Ρον Πολ. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στον Μακέιν στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσι.

Ο Ρόμνεϊ στοχεύει στις μικρότερες Πολιτείες ενώ ο Χάκαμπι ελπίζει ότι θα κερδίσει ψήφους στο Νότο, όπως για παράδειγμα στην Τζόρτζια. Από τους 2.380 εκπροσώπους που θα παραστούν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων σήμερα θα εκλεγούν οι 1.081.

Σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί εκτεταμένη κάλυψη της αποκαλούμενης Σούπερ Τρίτης την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου από την τηλεόραση του
Η εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά Ο ΣΚΑΪ στο δρόμο για το Λευκό Οίκο θα καλύψει εκτενώς τις εξελίξεις της Σούπερ Τρίτης.
Πηγή: skai.gr