Η Ρωσία υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης ΗΠΑ με Ταλιμπάν

ΑΡ
Η Ρωσία τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, κατά την υποδοχή στη Μόσχα αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν, με αυτούς τους τελευταίους να δηλώνουν από την πλευρά τους διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον διάλογο με την Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε την ανάγκη να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το κίνημα Ταλιμπάν», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Από την πλευρά τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τον διάλογο με την Ουάσινγκτον.».

Το πρακτορείο RIA Novosti δεν διευκρίνισε την ημερομηνία αυτής της συνάντησης με τους Ταλιμπάν, στην οποία παραβρέθηκε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τη διακοπή από τον Ντόναλντ Τραμπ των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν για τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τις διαπραγματεύσεις έπειτα από μια νέα φονική επίθεση στην Καμπούλ κατά την οποία σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Περίπου 13.000 αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν.

Η συμφωνία, για την οποία γινόταν διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν, είχε στόχο να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός αυτός με αντάλλαγμα εγγυήσεις κατά της τρομοκρατίας εκ μέρους των Ταλιμπάν, μια «μείωση της βίας» και την έναρξη απ' ευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τις αρχές της Καμπούλ, κάτι που οι εξεγερμένοι μέχρι τώρα αρνούνταν.

Η Ρωσία, η οποία επιδιώκει να έχει λόγο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν, έχει οργανώσει από την αρχή του χρόνου δύο συναντήσεις στη Μόσχα ανάμεσα σε αντιπροσώπους των Ταλιμπάν και σε αφγανούς πολιτικούς αξιωματούχους. Όμως αυτές ολοκληρώθηκαν χωρίς ορατή πρόοδο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ