Η Ονδούρα αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Βενεζουέλα

Η νέα κυβέρνηση της αριστερής προέδρου Σιομάρα Κάστρο στην Ονδούρα αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο και θα διατηρήσει αυτές με την Ταϊβάν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, ο Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα.

«Οι διπλωματικές σχέσεις με την μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποκαταστάθηκαν και, σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ταϊβάν, θα τις διατηρήσουμε», είπε ο νέος ΥΠΕΞ ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι σχέσεις με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο «αποκαταστάθηκαν από την 27η Ιανουαρίου», την ημέρα που ορκίστηκε η νέα πρόεδρος, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Καράκας με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, διευκρίνισε ο κ. Ρέινα. Η νέα πρεσβεύτρια της Βενεζουέλας «αναμένεται να αφιχθεί προσεχώς», πρόσθεσε.

Την 27η Ιανουαρίου, αντιπρόσωποι της κυβέρνησης του κ. Μαδούρο ανέκτησαν τον έλεγχο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Τεγκουσιγκάλπα, την οποία εγκατέλειψαν μερικές ημέρες νωρίτερα διπλωμάτες που είχαν διοριστεί το 2019 από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αναγνωρίζεται ως μεταβατικός πρόεδρος από περίπου πενήντα κράτη. Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών θεωρούν την επανεκλογή του κ. Μαδούρο το 2018 ως μη γενόμενη.

Η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο είναι η σύζυγος του Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009 εν μέρει εξαιτίας των δεσμών του με τη Βενεζουέλα του Ούγο Τσάβες. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ονδούρα, οι αντίπαλοι της κυρίας Κάστρο τη χαρακτήριζαν «κομμουνίστρια».

Σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας εξήρε την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Γουίλιαμ Λάι Τσινγκ-τε για να παραβρεθεί στην ορκωμοσία της κυρίας Κάστρο.

Προτού αναθεωρήσει τη θέση της, η πρόεδρος Κάστρο δήλωνε προεκλογικά ότι είχε σκοπό να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, κάτι που εξ ορισμού θα σήμαινε πως θα διέκοπτε αυτές με την Ταϊβάν.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της Κίνας και αποκλείει στα κράτη που την αναγνωρίζουν τη δυνατότητα να διατηρούν ταυτόχρονα διπλωματικές σχέσεις με εκείνο και με τη νήσο.

Η Ονδούρα είναι μια από τις εναπομείνασες 14 χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αφού η Νικαράγουα της γύρισε την πλάτη τον Δεκέμβριο, ανακοινώνοντας πως συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ