Η μυστική συμφωνία της Γαλλίας με τρομοκράτες της Φατάχ τη δεκαετία του 80

Σε προφορική μυστική συμφωνία με τους τρομοκράτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ Επαναστατικό Συμβούλιο είχε έρθει η γαλλική κυβέρνηση την δεκαετία του 1980, όπως αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, Ιβ Μπονέ. 

Η παλαιστινιακή οργάνωση με επικεφαλής τον Αμπού Νιντάλ είχε δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση μελών από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γιάσερ Αραφάτ και θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες οργανώσεις. Ο επικεφαλής Αμπού Νιντάλ φέρεται να είχε διατάξει επιθέσεις σε 20 χώρες με περισσότερους από 300 νεκρούς και 650 τραυματίες. 

Οι Γάλλοι ερευνητές είχαν συνδέσει την οργάνωση με την επίθεση μασκοφόρων κομάντο σε εστιατόριο σε εβραϊκή συνοικία του Παρισιού στις 9 Αυγούστου του 1982, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 22.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Parisien ο τότε επικεφαλής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, Ιβ Μπονέ αποκάλυψε σε κατάθεση στους δικαστές, οι οποίοι ερευνούν την επίθεση του 1982, ότι συμφώνησε τα μέλη της οργάνωσης να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Γαλλία υπό τον όρο ότι δεν θα έκαναν άλλες επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος.  «Είχαμε κάνει ενός είδους προφορική συμφωνία με την οποία είπα ότι δεν θέλω άλλες επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος και σε αντάλλαγμα θα σας αφήνω να έρχεστε στην Γαλλία και εγγυώμαι ότι τίποτα δεν θα σας συμβεί», φέρεται να είπε τον περασμένο Ιανουάριο ο 82χρονος πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. 

«Και λειτούργησε. Δεν υπήρξαν περαιτέρω επιθέσεις το διάστημα από τα τέλη του 1983 έως τα τέλη του 1985. Μετά έκαναν επιθέσεις στην Ιταλία, για παράδειγμα, αλλά αυτό δεν με απασχολούσε καθώς δεν υπήρχε τίποτα σε γαλλικό έδαφος», φέρεται να δήλωσε ο Ιβ Μπονέ. 

Μάλιστα αποκάλυψε ότι και ο τότε επιτελάρχης του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Μιτεράν ήταν ενήμερος για την συμφωνία αλλά «επισήμως το Ελιζέ δεν γνώριζε τίποτα».

Τώρα οι ερευνητές που θέλουν να πάρουν καταθέσεις και από άλλη μέλη των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν να αποχαρακτηριστεί ο απόρρητος φάκελος για την επίθεση του 1982 και να ερευνηθεί η υπόθεση από το γαλλικό κοινοβούλιο.