Η Μόσχα είναι σε επαφή με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, θέλει να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης, λέει ο Πεσκόφ

Η Μόσχα έχει μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους, αλλά επίσης πολλά κοινά με το Ισραήλ, είπε ο Πεσκόφ

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως είναι σε επαφή με το Ισραήλ και με τους Παλαιστίνιους και πως θα επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ τους.

Τέσσερις μέρες μέσα στην κρίση που ξεκίνησε με μια φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το Κρεμλίνο δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά υπογράμμισε τη δύναμη των σχέσεών του και με τις δύο πλευρές.

Η Μόσχα έχει μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους, αλλά επίσης "πολλά κοινά" με το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι πρώην Ρώσοι πολίτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Συνεπώς, διατηρούμε σχέσεις και με τις δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης. Διενεργούμε επαφές και συμμετέχουμε σε όλα τα --δυστυχώς λίγα-- σχήματα που αναζητούν κοινό έδαφος για μια διευθέτηση και που δεν εργάζονται πολύ αποτελεσματικά, όπως έχει δείξει η πρόσφατη πρακτική", είπε.

"Όμως παρ΄όλ' αυτά σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες και να διαδραματίζουμε τον ρόλο μας όσον αφορά την παροχή βοήθειας ώστε να αναζητηθούν τρόποι προς μια διευθέτηση".

Το Ισραήλ σφυροκοπεί σήμερα τη Γάζα με τα σφοδρότερα αεροπορικά πλήγματα στην 75χρονη ιστορία της σύγκρουσής του με τους Παλαιστίνιους, απαντώντας στο κύμα των φονικών επιθέσεων της Χαμάς το Σαββατοκύριακο. Η Μόσχα έχει πει πως ανησυχεί ότι η βία μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο προσπαθεί να εξακριβώσει αν Ρώσοι περιλαμβάνονται στους ομήρους που έχει πάρει η Χαμάς.

"Γίνονται οι απαραίτητες επαφές προκειμένου να καταλάβουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι και ποια θα είναι η μοίρα αυτών των ανθρώπων", είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως ο υπαινιγμός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να τροφοδοτήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ώστε η παγκόσμια ενότητα να αποδυναμωθεί δεν έχει "καμία απολύτως βάση".

"Είναι μια μακρόχρονη σύγκρουση, η παλαιστινοϊσραηλινή σύγκρουση, η οποία έχει πολύ βαθιές ρίζες, πολλές βαθιές αντιφάσεις. Πολλοί άνθρωποι ξέρουν την ιστορία, αλλά είναι τόσο βαθιά που δεν γνωρίζουν όλοι τις λεπτές διαφορές", είπε.

Πηγή: skai.gr