«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: Το πρωτόκολλο σε περίπτωση θανάτου της Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ

Οι Βρετανοί και ο πλανήτης θα ενημερωθούν για το μοιραίο – όποτε και να επέλθει -  από το κρατικό κανάλι BBC. 

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι από το μεσημέρι της Πέμπτης η είδηση της επιβάρυνσης της υγείας της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση στο κάστρο του Μπαλμόραλ, με σύσσωμη τη βασιλική οικογένεια στο πλευρό της. 

Η ανησυχία για την υγεία της είναι ολοένα αυξανόμενη αλλά οι Βρετανοί και ο πλανήτης θα ενημερωθούν για το μοιραίο – όποτε και να επέλθει - στις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας από το κρατικό κανάλι BBC. 

Ο κωδικός ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας εδώ και χρόνια είναι «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» - αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κωδικός άλλαξε για λόγους ασφαλείας. 

Η ημέρα του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητος θα ονομαστεί «D-Day» ενώ η ημέρα της κηδείας της βασίλισσας θα είναι «Ημέρα Εθνικού Πένθους». 

Πρώτος θα ενημερωθεί από τον υπασπιστή της βασίλισσας η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας, οι ηγέτες κρατών και τελευταία θ' ανακοινωθεί δημοσίως. 

Εκτός από την μετάδοση της θλιβερής είδησης από το BBC, υπάλληλος του Μπάκιγχαμ, ντυμένος με την επίσημη πένθιμη στολή, θα τοιχοκολλήσει την ανακοίνωση θανάτου της βασίλισσας στις πόρτες του Παλατιού.

Ο Κάρολος αυτομάτως θα ανακηρυχθεί νέος βασιλιάς, καθώς ο θρόνος δεν μπορεί να μείνει κενός, αλλά θα πρέπει να περάσει η περίοδος πένθους – τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι την στέψη. Ωστόσο, ο Κάρολος μπορεί να παραιτηθεί από τον θρόνο και  να παραχωρήσει τη σειρά του στη διαδοχή του στον γιο του Ουίλιαμ. 

Παράλληλα θα αλλάξει και ο εθνικός ύμνος από «God save the Queen» σε «God save the King». 

Η σορός της βασίλισσας θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα για τουλάχιστον 3 μέρες, και η κηδεία της θα γίνει μετά από 12 μέρες στο Αβαείο του Γουεστμίντερ. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η σορός της θα ταφεί στο Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, μαζί με τον εκλιπόντα συζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος απεβίωσε πριν τον Απρίλιο του 2021. 

Εκτός από τα διαδικαστικά και εθιμοτυπικά, το υπ. Μεταφορών σε συνεργασία με την αστυνομία και την MI6 έχουν ήδη καταστρώσει ένα γιγαντιαίο σχέδιο ασφαλείας καθώς  εκατοντάδες ηγέτες και αρχηγοί κρατών και εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρεύσουν στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας.
 

Πηγή: skai.gr