Κλείσιμο

Η Ελλάδα έχει βαρύνοντα λόγο

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Κέισι δήλωσε την Τετάρτη ότι για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ βαρύνοντα λόγο θα έχει η Ελλάδα.

Στον απόηχο του επεισοδίου της Τρίτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Ουάσιγκτον ανάφερε ότι αναγνωρίζει ότι μέρος της οριστικής επίλυσης των υπόλοιπων θεμάτων που υπάρχουν θα είναι η επιθυμία της Ελλάδας να δει το θέμα της ονομασίας να επιλύεται προτού συμβεί οτιδήποτε άλλο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ενθαρρύνουν τις όποιες συζητήσεις ή δηλώσεις γίνουν για το θέμα, με την προσδοκία μιας ειρηνικής και λογικής διευθέτησης στην οποία θα καταλήξουν τα μέρη ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, δικαιώνεται η θέση της Ελλάδας όσον αφορά το επεισόδιο της Τρίτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο προεδρεύων της ΓΣ του ΟΗΕ Σκοπιανός Σερτζάν Κερίμ αποφάσισε να μην λάβει υπόψη του τα ψηφίσματα του Οργανισμού αποκαλώντας τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα για το συμβάν η κ. Οκάμπε επισήμανε ότι το όνομα που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Οπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας έχει προσωπικό απεσταλμένο για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Το όνομά του είναι Μάθιου Νίμιτς. Του μιλήσαμε και είπε ότι αυτό που συνέβηκε χθες στη Γενική Συνέλευση κατέδειξε το γιατί χρειάζεται μια μόνιμη λύση και συνεχίζει να εργάζεται με τα δυο μέρη πάνω στο θέμα πρόσθεσε η κ. Οκάμπε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας ζητά και από τα δυο μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για επίλυση των διαφορών τους μέσα από τις ήδη εδραιωμένες διαμεσολαβητικές προσπάθειες.

Πηγή: skai.gr