Γιατί όλοι μιλούσαν για τη Σλοβακία αυτό το Σαββατοκύριακο;

Στις εκλογές το λαϊκιστικό, φιλο-ρωσικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο ήρθε πρώτο - Το βλέμμα όλων στρέφεται στην κατεύθυνση που θαεπιλέξει η Σλοβακία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τη νέα της κυβέρνηση. 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ένας σεισμός -που πολλοί περίμεναν- συνέβη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη Σλοβακία και τώρα όλοι ζυγίζουν τις πιθανότητες να αλλάξουν οι διπλωματικές ισορροπίες της χώρας υπέρ της Μόσχας.

Η Σλοβακία το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου είχε βουλευτικές εκλογές. Σε αυτές το λαϊκιστικό, φιλο-ρωσικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο ήρθε πρώτο. Πρόκειται για το SMER-SSD το οποίο εξασφάλισε το 22,94% των ψήφων - παρά τα exit polls που έδιναν τη νίκη στο κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία, PS) το οποίο συγκεντρώνει, τελικά, το 17,96% των ψήφων.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο δηλώνει έτοιμος να αρχίσει τις συνομιλίες με τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. «Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι (...) έχουμε ξεκάθαρες ιδέες, έχουμε ξεκάθαρα σχέδια», τόνισε.

Κλειδί για την επόμενη ημέρα στη Σλοβακία είναι το τρίτο σε ψήφους κόμμα, HLAS, με 14,70% του Πέτερ Πελεγκρίνι, πρώην αντιπροέδρου του Smer-SD και διαδόχου του κ. Φίτσο στην ηγεσία της κυβέρνησης το 2018. Επίσης στη Βουλή εισέρχονται τα εξής κόμματα: Oleno (8,89%, κέντρο), Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα (KDH, 6,82%), Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS, φιλελεύθερο, 6,32%), Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (υπερεθνικιστικό, SNS, 5,62%). Εκτός κοινοβουλίου μένει το  κόμμα Δημοκρατία (άκρα δεξιά, 4,75%).

Κατά τους αναλυτές, είναι πιθανό ο Φίτσο να συνεργαστεί με το HLAS και το υπερεθνικιστικό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνοντας 79 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι την ολοκλήρωσή τους.  

Το βλέμμα όλων στρέφεται στην κατεύθυνση την οποία θα επιλέξει η Σλοβακία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με τη νέα της κυβέρνηση. 

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, προεκλογικά, επικρίνοντας της κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας τόνιζε σε όλους τους τόνους ότι εάν το κόμμα του εκλεγεί πρώτο τότε στη Μπρατισλάβα θα μπει τέλος σε ό,τι αφορά στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Μαντέψτε ποιος επέστρεψε», δήλωνε σε τόνο πανηγυρικό στην πλατφόρμα Χ, τέως Twitter, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος μόλις συνειδητοποίησε ότι απέκτησε τον σύμμαχο που του έλειπε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ο Όρμπαν, έτσι και ο Ρόμπερτ Φίτσο, επαναλαμβάνει το αφήγημα της Μόσχας και υποστηρίζει πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, όταν Ουκρανοί φασίστες σκότωσαν αμάχους ρωσικής καταγωγής».

Η εκλογή Φίτσο αποτελεί μία ρωγμή στην ενότητα ΝΑΤΟ-ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας με τους ειδικούς να ανησυχούν περαιτέρω καθώς ο πιο στενός πυρήνας συμμάχων του Κιέβου φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από αυτό. Σημειώνουν δε ότι η συμμαχία μεταξύ Όρμπαν και Φίτσο μπορεί ακόμη και να διευρυνθεί περαιτέρω με την προσθήκη της Βαρσοβίας η οποία σε 15 ημέρες έχει εκλογές και ήδη ο νυν πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, - ο οποίος έρχεται και πρώτος στις δημοσκοπήσεις- έχει ανακοινώσει ότι η χώρα του θα σταματήσει να παραδίδει όπλα στο Κίεβο.

Πηγή: skai.gr