Γερμανική βοήθεια κατά της πειρατείας

Η Γερμανία θα στείλει πιθανότατα μία φρεγάτα στο πλαίσιο της αεροναυτικής αποστολής, που θέλει να αναπτύξει η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας.

"Πιστεύω ότι περιμένουν από εμάς τη διάθεση μιας φρεγάτας", είπε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ στην εφημερίδα Στουτγκάρντερ Τσάιτουνγκ, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Εάν η ΕΕ αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια αποστολή "πρέπει να συμμετάσχουμε", τόνισε.

Η πειρατεία στα ανοιχτά της Σομαλίας θέτει σε κίνδυνο το ναυτικό εμπόριο και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή, πρόσθεσε.

Λόγω της αναζωπύρωσης της πειρατείας, η Γαλλία ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να υπάρξει "διεθνής κινητοποίηση" εναντίον της "βιομηχανίας του εγκλήματος" και πρότεινε να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο μια στρατιωτική αεροναυτική αποστολή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, η αποστολή μπορεί να αποτελείται από τρία πολεμικά πλοία, ένα σκάφος υποστήριξης και τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Οι επιθέσεις των πειρατών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στα ανοιχτά της Σομαλίας, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται το εμπόριο και να έχει παραλύσει η αλιεία.

Οι πειρατές κρατούν αυτή τη στιγμή έντεκα πλοία με το πλήρωμά τους.

Πριν από λίγες ημέρες είχε πέσει θύμα πειρατείας και ένα πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας.
Πηγή: skai.gr