Δικάζονται οι ληστές που έκλεψαν γιγαντιαίο νόμισμα από Mουσείο στο Βερολίνο

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο η δίκη των τεσσάρων ανδρών που κατηγορούνται ότι το 2017 έκλεψαν το “Big Maple Leaf”, το τεράστιο χρυσό νόμισμα αξίας 3,75 εκατομμυρίων ευρώ από το Μουσείο Μποντ του Βερολίνου.

Το νόμισμα το οποίο ζύγιζε 100 κιλά, με διάμετρο 53 εκατοστών και πάχος 3 εκατοστών, ήταν ένα από τα μόλις πέντε γνήσια χρυσά αναμνηστικά κομμάτια που εκδόθηκαν από το Βασιλικό Καναδικό Νομισματοκοπείο το 2007 και απεικονίζει το πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ο ιδιοκτήτης του, ένας ιδιωτικός συλλέκτης, το είχε δανείσει στο Μουσείο. 

Οι τέσσερις άνδρες είναι ηλικίας 18 έως 20 ετών. Τρεις από αυτούς είναι μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας της γερμανικής πρωτεύουσας, ενώ ο τέταρτος είναι ένας 20χρονος φύλακας ασφάλειας, ο οποίος φέρεται να βοήθησε τους ληστές παρέχοντάς τους σημαντικές πληροφορίες για το Μουσείο. 

Εντυπωσιάζει η απλότητα του τρόπου με τον οποίο διεπράχθη η ληστεία. Οι ληστές χρησιμοποίησαν απλά μία σκάλα για να εισέλθουν στον τρίτο όροφο του Μουσείου από το παράθυρο, έσπασαν το αλεξίσφαιρο τζάμι της όπου εκτίθετο το νόμισμα και το μετέφεραν με ένα καρότσι σε κοντινό παρκινγκ στο οποίο είχαν το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν. 

Επίσης, ο συναγερμός του Μουσείου δεν χτύπησε ποτέ και σε αυτό εκτιμάται ότι βοήθησε ο συνεργός τους και φύλακας ασφαλείας του Μουσείου. Η ληστεία έγινε τα ξημερώματα της 27ης Μαρτίου του 2017.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι ληστές είτε έσπασαν το νόμισμα και το έλιωσαν, αμέσως μετά τη ληστεία, είτε το πούλησαν, και πλέον δεν μπορεί να ανακτηθεί. 

Πηγή: skai.gr