Γέλεν: Αναμένω από τη Κίνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις για το εμπόριο

Για ανάγκη ενός νέου μεγάλου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης έκανε λόγο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, προκειμένου η οικονομία της χώρας να επανέλθει στη φυσιολογική δυναμική της, συμπληρώνοντας ότι η αναπτυξιακή τάση στις αρχές του 2021 είναι ισχυρότερη εκείνης που αναμενόταν.

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι η πρόταση του προέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης μέσα σε ένα έτος.

"Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα πακέτο το οποίο να αντιμετωπίζει τον πόνο τον οποίο υπ΄στησαν 15 εκατομμύρια Αμερικανοί που έμειναν πίσω στην πληρωμή των ενοικίων τους, 24 εκατ. ενήλικες και 12 εκατ. παιδιά που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τραφούν αξιοπρεπώς, μικρές επιχειρήσεις που αργοσβήνουν", ανέφερε η κ. Γέλεν.

"Νομίζω ότι το τίμημα του να κάναμε υπερβολικά λίγα θα ήταν πολύ υψηλότερο του να κάνουμε πολλά. Θεωρούμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα των κινδύνων, μακροπρόθεσμα", συμπλήρωσε.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέρριψε εξάλλου την ανησυχία για εκτίναξη του πληθωρισμού.

"Ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία και, γνωρίζοντας ότι αποτελεί έναν κίνδυνο, γνωρίζουμε παράλληλα ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα Federal Reserve και άλλοι έχουν τα εργαλεία να τον αντιμετωπίσουν", είπε. "Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να πληγώσουμε τους ανθρώπους, το να αφήσει αυτή η πανδημία μόνιμα σημάδια στις ζωές και στο βιοτικό τους επίπεδο".

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης της προσέγγισής τους απέναντι στην Κίνα, αλλά οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα από την πρώην κυβέρνηση Τραμπ θα παραμείνουν προς το παρόν σε ισχύ, δήλωσε η Γέλεν στην ίδια συνέντευξη.

"Προς το παρόν, διατηρούμε τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ... και θα αξιολογήσουμε στην πορεία αυτό που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλο", είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον περιμένει από το Πεκίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ