Γαλλικό ναι στους ελέγχους DNA

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο για την υποβολή σε έλεγχο DNA ανθρώπων που κάνουν αίτηση για να ενωθούν με τις οικογένειές τους που ήδη ζουν στη Γαλλία.

Αποτελεί μέρος της δέσμευσης της κυβέρνησης να λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης.

Οι έλεγχοι θα γίνονται στην χώρα προέλευσης και όσοι υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να επιδείξουν καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού.

Οι έλεγχοι DNA θα γίνονται για μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών καιμετά από τροποποίηση που έγινε την τελευταία στιγμή τα έξοδα θα καλύπτει το κράτος.

Παρ\' όλα αυτά, οι επικριτές κατηγορούν τον κύριο Σαρκοζί για ρατσισμό.

Οι έλεγχοι DNA θα είναι εθελοντικοί, όμως σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, στιγματίζουν τους Αφρικανούς μετανάστες, ενώ ίσως απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που θα αρνούνται να υποβληθούν στους ελέγχους.

Ομως, ο κύριος Σαρκοζί πιστεύει ότι έχει λαϊκή εντολή να κάνει πιο αυστηρούς τους κανονισμούς για την μετανάστευση. Έχει υποσχεθεί να στείλει φέτος πίσω στις πατρίδες τους 25 χιλιάδες λαθρομετανάστες. Υποστηρίζει ότι η Γαλλία, όπως και οι άλλες δυτικές χώρες, θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει τους μετανάστες που χρειάζεται.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Στέφη Μπαρμπετσέα)