Γαλλία: «Όχι» δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Το «όχι» των Γάλλων στο ευρωσύνταγμα εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος στις τελευταίες τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οπότε και απαγορεύτηκε η δημοσιοποίησή τους. Δύο δημοσκοπήσεις, μάλιστα, διενεργήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, εν μέρει μετά την τηλεοπτική εμφάνιση την Πέμπτη το βράδυ του προέδρου Ζακ Σιράκ ο οποίος κάλεσε επίσημα τους Γάλλους να ψηφίσουν ναι.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του TNS Sofres, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου, δίνει 51% στο «όχι», ενώ δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA, που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Tribune de Geneve, δίνει 52% στο όχι, μια απώλεια τριών μονάδων σε σχέση με προηγούμενη έρευνα. Ωστόσο μία άλλη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Ifop για την ιστοσελίδα Constitution-europeenne.com τοποθετεί το «όχι» στο 56%, αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με μία προηγούμενη έρευνα του ίδιου ινστιτούτου.
Η «Sun»
«Πείτε όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι» στο αυριανό δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, προτρέπει τους γάλλους ψηφοφόρους, στην έκτακτη έκδοσή της που κυκλοφορεί στους δρόμους του Παρισιού, η βρετανική εφημερίδα Sun, μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στη χώρα της.
Στην έκτακτη παρισινή έκδοσή της, το πρωτοσέλιδο καταλαμβάνει μία εικόνα που παρουσιάζει έναν βάτραχο, ο οποίος κρατά την γαλλική τρίχρωμη σημαία πάνω από τη φωτογραφία του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ. Ο βάτραχος αυτός, ο επιλεγόμενος Crazy Frog, είναι ένα πολύ δημοφιλές εικονομήνυμα στη Βρετανία, το οποίο εμφανίζεται στα κινητά τηλέφωνα όποτε υπάρχει κάποιο μήνυμα, ή κλήση.
Στο κύριο άρθρο της η Sun τονίζει πως οι γάλλοι ψηφοφόροι «θα γλιτώσουν όλη την Ευρώπη από ένα τεράστιο σφάλμα» εάν, όπως προβλέπουν όλες οι δημοσκοπήσεις, απορρίψουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Πηγή: skai.gr