Ευρωπαϊκή πηγή στο Euractiv: Το πιστοποιητικό COVID θα λήγει 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει σύσταση ή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την επέκταση της χρήσης του πιστοποιητικού COVID στα ταξίδια εντός ΕΕ, δήλωσε στη EURACTIV.com πηγή προσκείμενη στο θέμα. Η πηγή πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό θα λήγει 12 μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης εμβολίου COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, θα απαιτείται είτε ένα τεστ είτε η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19.

Δεν είναι βέβαιο αν η πρόταση της Επιτροπής θα έχει τη μορφή εξουσιοδοτημένης πράξης ή σύστασης. Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο την Παρασκευή.

Η πηγή δήλωσε ότι τα κράτη μέλη συμφωνούν κατ’ αρχήν με την κατεύθυνση της Επιτροπής, αλλά ομολογούν ότι δεν θέλουν να “κάνουν πολύ θόρυβο γύρω από αυτό”, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων στις χώρες τους.

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στους πολίτες όλων των ηλικιών την τρίτη δόση. Την Τετάρτη, το Βέλγιο προσχώρησε στο κλαμπ και θα αρχίσει να χορηγεί την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό τους πρώτους μήνες του 2022.

Άλλες χώρες την έχουν συστήσει για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό της Κομισιόν θα λάβει την τρίτη δόση την επόμενη εβδομάδα και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Μετά από πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ισχύων κανονισμός για το διαβατήριο COVID-19 υποτίθεται ότι θα διαρκούσε ένα έτος. Ωστόσο, η πηγή εκτίμησε ότι οι βουλευτές της ΕΕ δεν αναμένεται να αντιταχθούν στα σχέδια της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη την επιδεινούμενη κατάσταση της πανδημίας.

Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε πρόσφατα απότομη αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων σε όλη την επικράτεια της Ένωσης.

Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν αναφέρει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχουν εισέλθει στις κόκκινες και σκούρες κόκκινες ζώνες.

Αντίθετα, οι περισσότερες δυτικές χώρες της ΕΕ, όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, παραμένουν κυρίως πορτοκαλί.

Πηγή: euractiv.gr