Υπόθεση διαβαθμισμένων εγγράφων: Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες - Κρατούσε στοιχεία για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Τραμπ αποθήκευε διαβαθμισμένα έγγραφα σε «μια αίθουσα χορού, ένα μπάνιο και ντους, έναν χώρο γραφείου, την κρεβατοκάμαρά του και μια αποθήκη» στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο.

Το κατηγορητήριο του Ντόναλντ Τραμπ «αποσφραγίστηκε» αποκαλύπτοντας ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες στην υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, τα οποία πήρε μαζί του στο σπίτι του στο Μαρ-αλ-Λάγκο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Τραμπ αποθήκευε διαβαθμισμένα έγγραφα σε «μια αίθουσα χορού, ένα μπάνιο και ντους, έναν χώρο γραφείου, την κρεβατοκάμαρά του και μια αποθήκη» στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή στον βοηθό του, Γουόλτ Ναούτα, να μετακινήσουν κουτιά με αρχεία για να τα κρύψουν από τον δικηγόρο του και το FBI.

Αναφέρεται επίσης, ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε στην κατοχή του κρίσιμα έγγραφα για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, ακόμη και για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ και ο Ναούτα αντιμετωπίζουν και οι δύο κατηγορίες για συνωμοσία για παρακώλυση της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Διαβάστε αναλυτικά το κατηγορητήριο εδώ

Ένα έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούσε τη στήριξη που παρείχαν ξένες χώρες σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Υπήρχαν επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τις ενημερώσεις που γίνονταν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδειξε σε ένα πρόσωπο ένα έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιγράφεται ως «σχέδιο επίθεσης» εναντίον μιας άλλης χώρας. Φέρεται ότι έδειξε έναν χάρτη που αφορούσε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2021 και είπε ότι «ως πρόεδρος, θα μπορούσα να τον αποχαρακτηρίσω (…) αλλά παραμένει ακόμη απόρρητος».

Στα έγγραφα που διατηρούσε στο σπίτι του περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένα που περιέχουν ευαίσθητα στρατιωτικά απόρρητα, όπως πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και τα πιθανά τρωτά σημεία της χώρας στην περίπτωση που θα δεχόταν επίθεση. Το υλικό προερχόταν από το Πεντάγωνο, τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποσφράγισε το κατηγορητήριο λίγες ώρες αφότου δύο δικηγόροι του Τραμπ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την υπόθεση αυτήν. Ο Τραμπ πρόκειται να εμφανιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μία ημέρα προτού να κλείσει τα 77 του χρόνια.

Ο Νόουτα αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες γιατί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, βοήθησε τον Τραμπ να κρύψει τα έγγραφα που είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο. Σε μια κατάθεση που έδωσε στο FBI στις 26 Μαΐου 2022 ο Νόουτα δήλωσε ψευδώς ότι δεν γνώριζε πώς κατέληξαν ορισμένα από τα αρχεία στη σουίτα του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, αν και είχε αναμιχθεί ο ίδιος στη μεταφορά τους εκεί από μια αποθήκη.

Όταν ο Τραμπ έλαβε μια κλήτευση για τα αρχεία, τον Μάιο του 2022, είπε σε δύο από τους δικηγόρους του ότι δεν ήθελε να δει κανείς τα κουτιά και «δεν θα ήταν καλύτερο να τους λέγαμε απλώς ότι δεν έχουμε τίποτα εδώ;», γράφει το κατηγορητήριο. Είπε στη συνέχεια σε έναν βοηθό του να μεταφέρει τα κουτιά από την αποθήκη στην κατοικία του.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται φωτογραφίες των κιβωτίων σε μια αίθουσα χορού, στην τουαλέτα και σε μια αποθήκη. Κάποια από τα έγγραφα ήταν σκόρπια στο πάτωμα.

Ο Τραμπ μετέφερε τα έγγραφα στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο και στη λέσχη γκολφ που διατηρεί στο Νιού Τζέρσι. Στο Μαρ-α-Λάγκο φιλοξενήθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες σε περισσότερες από 150 εκδηλώσεις την εποχή που βρίσκονταν εκεί τα αρχεία.

Οι εισαγγελείς επιμένουν ότι η μη εγκεκριμένη αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, τις σχέσεις με άλλες χώρες και τη συλλογή πληροφοριών.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του κατηγορητηρίου, ο Τραμπ επιτέθηκε στον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, τον άνθρωπο που ερεύνησε την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων. «Η σύζυγός του μισεί τον Τραμπ, όπως και εκείνος μισεί τον Τραμπ», έγραψε ο πρώην πρόεδρος σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, κάτω από μια φωτογραφία του Σμιθ.

Οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους, δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων του Ντόναλντ Τραμπ

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, η έρευνα του οποίου για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που παρακρατούσε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε στην παραπομπή του τελευταίου, δήλωσε απόψε ότι οι νόμοι που προστατεύουν τις αμυντικές πληροφορίες είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας και πρέπει να εφαρμόζονται.

Οι νόμοι στις ΗΠΑ «είναι ίδιοι για όλους», τόνισε ο Τζακ Σμιθ, εξηγώντας ότι θα ζητήσει την γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον σώματος ενόρκων στη Φλόριντα.

Ο Τραμπ διώκεται από τις ομοσπονδιακές αρχές επειδή κράτησε και έδειξε σε άλλους απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Σμιθ είπε ότι, όπως συμβαίνει με όλους τους εναγόμενους, οι κατηγορούμενοι θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Στις ΗΠΑ, ένας νόμος υποχρεώνει τους προέδρους να παραδίδουν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τις επιστολές και άλλα έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία. Ένας άλλος νόμος, περί κατασκοπείας, απαγορεύει τη φύλαξη απορρήτων εγγράφων σε μη εγκεκριμένους και μη ασφαλείς χώρους.

Τον Ιανουάριο του 2021, όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο για να εγκατασταθεί στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Τραμπ πήρε μαζί του δεκάδες κιβώτια γεμμάτα με έγγραφα.

Μετά τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει για το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και δεν σκοπεύει να το κάνει. Ο Μπάιντεν βρίσκεται στη Βόρεια Καρολίνα, όπου συζητά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του και αργότερα θα συναντηθεί με στρατιώτες.

Παραιτήθηκαν οι δικηγόροι του πρώην προέδρου

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ και το Reuters δύο δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην συγκεκριμένη υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, παραιτήθηκαν σήμερα, αφού ο πρώην πρόεδρος παραπέμφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για διακράτηση απόρρητων εγγράφων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και άλλα αδικήματα.

Η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει εξάλλου ότι ένας πρώην συνεργάτης του Τραμπ, ο πρώην στρατιωτικός ακόλουθός του, Γουόλ Νόουτα, παραπέμφθηκε επίσης.

Ο Νόουτα εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και ακολούθησε τον Τραμπ στο Μαρ-αλ-Λάγκο.

Φέρεται ότι βοήθησε στη μεταφορά των χαρτοκιβωτίων που περιείχαν έγγραφα και άλλα αναμνηστικά από την περίοδο που ο Τραμπ ήταν πρόεδρος. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αρχικά είχε δηλώσει στις αρχές ότι δεν γνώριζε αν ο Τραμπ είχε κρατήσει απόρρητα έγγραφα αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι μετέφερε ορισμένα κιβώτια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κλήτευσε τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του Μαρ-α-Λάγκο, τα οποία έδειξαν ότι τα κιβώτια είχαν μετακινηθεί, εγείροντας υποψίες περί πιθανής παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Οι πράκτορες του FBI κατέσχεσαν σχεδόν 13.000 έγγραφα από το Μαρ-α-Λάγκο, στην έρευνα που έκαναν πέρσι το καλοκαίρι. Περίπου εκατό από αυτά έφεραν την ένδειξη «απόρρητο», αν και ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα είχαν επιστραφεί στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι κράτησε τα έγγραφα επειδή τα αποχαρακτήρισε ο ίδιος, με την ιδιότητά του ως προέδρου των ΗΠΑ.

Παραιτήθηκαν οι δικηγόροι

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης των δικηγόρων Τζον Ρόουλι και Τζιμ Τράστι μπορεί να σημάνει περαιτέρω νομικές επιπλοκές ενόψει της εμφάνισης του Τραμπ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, την επόμενη Τρίτη.

«Σήμερα το πρωί υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας στον πρόεδρο Τραμπ» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους. «Ήταν τιμή μας που περάσαμε τον τελευταίο χρόνο υπερασπίζοντάς τον και ξέρουμε ότι θα δικαιωθεί» πρόσθεσαν.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι τον εκπροσωπεί ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος ειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο.

Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η υπόθεση πάντως δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, ούτε να αναλάβει την προεδρία εάν κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει καμία νομική βάση ώστε να μην ορκιστεί πρόεδρος, ακόμη και αν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.

Πηγή: skai.gr