Έτοιμος για δεύτερο γύρο δηλώνει ο Καρζάι

Εντός της ημέρας θα ανακοινώσει η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Νουρ Μοχάμεντ Νουρ.

Ο εκπρόσωπος του απερχόμενου αφγανού προέδρου δήλωσε σήμερα ότι ο Χαμίντ Καρζάι θα αποδεχθεί το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μόλις αυτό ανακοινωθεί.

Ο Καρζάι αρνιόταν επίμονα τις τελευταίες εβδομάδες τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, αλλά διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αναδιπλώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ύστερα και από τις διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε για να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία.

Νωρίτερα σήμερα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info δήλωσε ότι θεωρεί "πολύ σημαντική" τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, ακόμη και αν πιστεύει ότι ο Χαμίντ Καρζάι ήταν νικητής του πρώτου γύρου.

Η αφγανική Επιτροπή Εκλογικών Προσφυγών διέταξε τη Δευτέρα την ακύρωση "κάποιου ποσοστού" των ψήφων, ενισχύοντας τις υποθέσεις για διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Η Επιτροπή ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιος υποψήφιος έχασε και πόσες ψήφους και κανείς δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει εάν ο Καρζάι περνά πλέον κάτω από το όριο του 50%, ή εάν η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, η αρμόδια αρχή για την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, θα αποδεχθεί τα πορίσματα της πρώτης.
Πηγή: skai.gr