Έτοιμη να βγάλει το Ναυτικό κατά των Γάλλων ψαράδων δηλώνει η Βρετανία

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι το Βασιλικό Ναυτικό της χώρας θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό βρετανικών λιμανιών ή της σήραγγας της Μάγχης από Γάλλους αλιείες.

Οι Γάλλοι ψαράδες και η γαλλική κυβέρνηση κατηγορούν το Λονδίνο για τη χορήγηση μόνο λίγων αδειών αλιείας στα βρετανικά ύδατα (12 επί συνόλου 47 αιτήσεων), στο πλαίσιο του νέου συστήματος έγκρισης αιτήσεων από ξένους αλιείες μετά από το Brexit.

Οι ψαράδες έχουν απειλήσει με κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αντίποινα.

Σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph ο κ. Γουάλας λέει ότι οι αποκλεισμοί θα ήταν παράνομοι και ότι το Βασιλικό Ναυτικό «θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο στην υπεράσπιση του νόμου». Σημειώνεται ότι δύο βρετανικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούσαν περιπολίες όταν προ μηνών Γάλλοι ψαράδες είχαν προβεί σε διαμαρτυρία και απειλούσαν να αποκλείσουν τη νήσο Τζέρσεϊ στη Μάγχη.

Ο κ. Γουάλας γενικότερα στη συνέντευξή του εμφανίζεται επικριτικός έναντι της Γαλλίας, απορρίπτοντας ως υπερβολική την αντίδραση του Παρισιού στην τριμερή συμφωνία AUKUS που στέρησε από τη Γαλλία συμβόλαιο πώλησης συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Ο κ. Γουάλας κάνει λόγο για «βιομηχανική ήττα» της Γαλλίας που δε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως συνολική «απόρριψη» της χώρας από τους συμμάχους της. «Η αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας είναι βαριά εθνικοποιημένη και γι' αυτό συχνά νομίζω ότι η Γαλλία λαμβάνει την απόρριψη της βιομηχανίας της ως απόρριψη της Γαλλίας», σχολιάζει ο Βρετανός υπουργός.

Χαρακτηρίζει, εξάλλου, «ανούσια» την ιδέα περί ενός νέου ευρωπαϊκού στρατού, διότι όπως σχολιάζει οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πότε θα χρησιμοποιούσαν έναν τέτοιο στρατό και επειδή υπάρχει ήδη το ΝΑΤΟ.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας αναφέρεται επίσης στην απόφαση να κατασκευαστεί ένα νέο κέντρο ψηφιακού πόλεμου στο Λάνκασιρ, κόστους 5 δισεκατομμυρίων λιρών. Σκοπός του θα είναι να παρέχει στη Βρετανία τα μέσα για κυβερνοεπιθέσεις κατά εχθρικών κρατών και τρομοκρατών, όπως επίσης κατά δικτύων παιδόφιλων.