Έρευνα: 4 στους 10 Ευρωπαίους δεν εμπιστεύονται αλλοεθνείς (infogr)

Shutterstock
Aξιοπρέπεια, ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία. Οι "ευρωπαϊκές αξίες" συχνά ακούγονται ευγενείς, αλλά αόριστες για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Ας είμαστε λίγο πιο πρακτικοί: Εάν η Ευρώπη αποτελούνταν μόνο από 100 άτομα, σε τι θα συμφωνούσαν; Τι τους χωρίζει; ενόψει των ευρωεκλογών η Deutsche Welle παρουσίασε μεγάλη έρευνα της European Values Study που έχει ξεκινήσει από το 2017 και σκιαγραφεί το προφίλ του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Ξενοφοβία; 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τέσσερις στους 10 Ευρωπαίους δεν εμπιστεύονται άτομα άλλης εθνικότητας ή άλλης θρησκείας. Δύο στους 10 δεν εμπιστεύονται άτομα στη γειτονιά τους. Ένας στους 10 δεν εμπιστεύεται άτομα που γνωρίζει προσωπικά.  Ενώ άπαντες από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την οικογένειά τους. 

Data visualization: 29 out of 100 Europeans think that, on the whole, men make better political leaders than women

Παράλληλα, 25 από τους 100 ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα τους πείραζε να είχαν γείτονές τους Μουσουλμάνους, 26 ότι θα τους πείραζε να έχουν γενικότερα μετανάστες, 70 θα τους πείραζε να είχαν γείτονες ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ενώ τέσσερις θα τους πείραζε να είχαν γείτονες Χριστιανούς. 

Data visualization: What Europeans agree on: Political violence, bribery and tax fraud are off-limits

«Οι άνδρες καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες»

Στο σχόλιο πως οι «άνδρες γίνονται καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες από τις γυναίκες», 30 από τους ερωτώμενους συμφωνούν, 66 διαφωνούν ενώ τέσσερις δηλώνουν «δεν γνωρίζω». 

Data visualization: Europeans everywhere disagree on video surveillance

«Ναι» στην παρακολούθηση από πλειοψηφία

Όσον αφορά το εάν η κυβέρνησή τους έχει το δικαίωμα παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους το 54 των ερωτώμενων συμφωνεί, 44 απαντούν αρνητικά, ενώ δύο απαντούν πως δεν γνωρίζουν. 

Data visualization: Europeans are split on matters of religion

Εξάλλου, στην ερώτηση εάν «μπορείτε να δικαιολογήσετε την πολιτική βία» ή τη δωροδοκία με κλίμακα 1 έως 10 (1 ποτέ) ? των ερωτηθέντων απάντησαν 1, κάτι που καταδεικνύει. 

Data visualization: 25 of 100 respondents would mind having Muslims as neighbors

Σχεδόν 4 στους 10 πιστεύουν στον παράδεισο

Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν «πιστεύουν στον παράδεισο». 50 εκ των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά, 38 καταφατικά ενώ 12 δήλωσαν «δεν γνωρίζω». 

Data visualization: Participants of European Values Study over time

Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle