Εντοπίστηκε ο ιός

Σε ερευνητικό εργαστήριο, μόλις λίγα χλμ μακριά από το αγρόκτημα που εντοπίστηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού σε βοοειδή, στρέφουν οι βρετανικές αρχές την προσοχή τους προκειμένου να εντοπίσουν την πηγή εξάπλωσης της ασθένειας.

Το στέλεχος του ιού αναγνωρίστηκε ως μία παραλλαγή που δεν αναπτύσσεται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε ζωντανούς οργανισμούς.

Το ίδιο στέλεχος βρίσκεται στο ερευνητικό εργαστήριο Περ Μπράιτ, όπου πριν από δύο εβδομάδες φαρμακευτική εταιρία παρασκεύασε εμβόλιο για τον αφθώδη πυρετό.

Στο ίδιο εργαστήριο στεγάζεται και το κρατικό Ινστιτούτο Υγείας των ζώων

Ειδικοί εξετάζουν πιθανή παραβίαση των κανόνων βιοασφάλειας που μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του ιού.

Πάντως, ο διευθυντής του  εργαστηρίου  αρνήθηκε πως υπήρξε οποιαδήποτε παράβαση των κανονισμών ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του.

Η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί ο αφθώδης πυρετός, τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, μετά από τη συνεδρίαης του πυρήνα αντιμετώπισης κρίσεων Cobra.

Όπως τόνισε, πρώτιστη προτεραιότητα είναι να εμποδιστεί η διάδοση της ασθένειας, να δοθεί κατάλληλη απάντηση και να εντοπιστεί η μολυσματική πηγή.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλαν την άμεση απαγόρευση στις εξαγορές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων προς την Ευρώπη.

Παράλληλα εγκαταστάθηκαν ζώνες καραντίνας και επιτήρησης σε ακτίνα τριών και δέκα χιλιομέτρων αντίστοιχα, γύρω από τη μολυσμένη φάρμα.
Πηγή: skai.gr