'Ενταση στην Ιερουσαλήμ

Δεκάδες τραυματίες από τα επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή, μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών και μουσουλμάνων διαδηλωτών, έξω από το τέμενος του Άλ Άκσα, στην Ιερουσαλήμ.

Μουσουλμάνοι ηγέτες προέτρεψαν τους πιστούς να συγκεντρωθούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ισραηλινές ανασκαφές που γίνονται στο τρίτο πιο ιερό μνημείο του Ισλάμ.

Από το πρωϊ, τουλάχιστον 2.500 αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπολίες στην παλιά πόλη και στην ανατολική πλευρά της Ιερουσαλήμ.

Στην Πλατεία των Τζαμιών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για τις προσευχές της Κυριακής, μπορούν να μεταβούν μόνο οι μουσουλμάνοι ηλικίας άνω των 45 ετών και κάτοχοι ταυτοτήτων που έχουν εκδοθεί από τις ισραηλινές αρχές.

Την Πέμπτη, δεκάδες Παλαιστίνιοι, διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ για τρίτη συνεχή ημέρα κατά των ισραηλινών εργασιών που έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Η πλατεία στην οποία βρίσκεται το τέμενος Αλ Ακσα και ο Θόλος του Βράχου είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία.

Το Ισραήλ άρχισε την Τρίτη γύρω από την πλατεία αρχαιολογικές έρευνες πέρα από την τοποθέτηση δοκαριών υποστήριξης σε κιγκλίδωμα στην είσοδο Πύλης της πλατείας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία μουσουλμανικής θρησκευτικής περιουσίας στην Ιερουσαλήμ, οι εργασίες θέτουν σε κίνδυνο τα ιδρύματα της πλατείας.

Το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι αποκλειστικός στόχος είναι η τοποθέτηση μιας νέας ράμπας, καθώς η υπάρχουσα, φτιαγμένη από ξύλο, υπέστη ζημιές από χιονοθύελλα το 2004.
Πηγή: skai.gr