Η «γενιά Ζ» έβγαλε τα «κάστανα από τη φωτιά» στις ΗΠΑ

Οι Ρεπουμπλικάνοι καλούνται να χαράξουν τη νέα στρατηγική τους. Η πολυσυλλεκτικότητα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι θεμιτή, όμως από τη στιγμή που άφησαν τις πιο ακραίες φωνές να εισχωρήσουν στην οικογένειά τους θα υποστούν τις συνέπειες.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Αυτό που αποφεύχθηκε από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είναι η δικαίωση του Τραμπισμού. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του έχασαν την ευκαιρία να μιλήσουν για αποδοχή του ακραίου λόγου και να διαφημίσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει τόσο στην τετραετία που ήταν κυβέρνηση όσο και μετά. Ειδικά μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο, που οι δημοκρατικοί θεσμοί πολιορκήθηκαν για αρκετές ώρες. Για χρόνια ο πρόεδρος Τραμπ «χάιδευε τα αυτιά» ακροδεξιών ρατσιστικών οργανώσεων, επειδή δήλωναν οπαδοί του.  Ο πρώην αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς έχει δηλώσει πως δεν θα τον στηρίξει, ενώ την πλάτη του γυρνούν και αρκετοί χρηματοδότες. Η ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 218 έδρες έναντι 210 των Δημοκρατικών και η ήττα στη Γερουσία δεν του στρώνει το χαλί για τις επόμενες προεδρικές εκλογές όπως θα ήθελε. Τα νομοσχέδια δεν θα ψηφίζονται τόσο εύκολα και στη Γερουσία η πλειοψηφία δεν χάνεται για τον Τζο Μπάιντεν.


Το κόκκινο κύμα παρέσυρε τελικά μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ που δίνει με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ντε Σάντις, μάχη για το μέλλον της αμερικανικής δεξιά παράταξης. Είναι βαρίδι για τους Ρεπουμπλικάνους ο πρώην πρόεδρος; Αυτό θα κληθούν να εκτιμήσουν στο κόμμα το επόμενο διάστημα και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις ενόψει των εκλογών του 2024. Αναλυτές επεσήμαναν πως η επιλογή της διακομματικής ψήφου, όπου οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να «σταυρώσουν» υποψηφίους και από τα δυο αντίπαλες πλευρές έδειξε πως προτιμήθηκαν τα πιο μετριοπαθή πρόσωπα. Και κυρίως εκτιμήθηκε η αξία της σταθερότητας σε ένα περιβάλλον που οι διεθνείς σχέσεις βρίσκονται στο κόκκινο. Επιμύθιο: Οι Ρεπουμπλικάνοι καλούνται να χαράξουν τη νέα στρατηγική τους. Ποιους θέλουν και ποιους όχι στις τάξεις τους. Η πολυσυλλεκτικότητα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι θεμιτή, όμως από τη στιγμή που άφησαν τις πιο ακραίες φωνές να εισχωρήσουν στην οικογένειά τους θα υποστούν τις συνέπειες.

Ο πρώην πρόεδρος επιχείρησε να διαβρώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και αποτέλεσε πρότυπο για άλλους αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός αν η σχέση τους ήταν αμφίδρομη και ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε πολλά από τα χαρακτηριστικά του Τούρκου ηγέτη. Η απογοήτευση της Άγκυρας, άλλωστε όταν τα ηνία της χώρας ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν ήταν πολύ μεγάλη. Η σημερινή κυβερνώσα παράταξη αντιμέτωπη με έναν τεράστιο πληθωρισμό και φοβερές ανατιμήσεις γλύτωσε τα χειρότερα την τελευταία στιγμή. 

Το πιο ευχάριστο στοιχείο είναι πως στην άλλη άκρη του ατλαντικού η «γενιά Ζ», που έρχεται μετά τους millennials, κινητοποιήθηκε και έβγαλε τα «κάστανα από τη φωτιά». Η ελάφρυνση των δανείων που έχουν πάρει για τις σπουδές τους, η κλιματική αλλαγή, η οπλοκατοχή, τα δικαιωματικά θέματα όπως οι αμβλώσεις, ήταν τα ζητήματα που προέταξαν κάνοντας σαφές πως δεν θέλουν να δουν περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Και επειδή ένας στους τρεις νέους ενημερώνονται από τα social media βοήθησε και το γεγονός πως οι Δημοκρατικοί χρησιμοποίησαν και το TikTok προκειμένου να μιλήσουν με τις νεότερες γενιές. Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζονται ήδη για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και βάζουν στις προτεραιότητές τους τις ανησυχίες των νέων. Exit poll της Edison Research National Election Pool έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-29 ήταν η μόνη στην οποία η ισχυρή πλειοψηφία υποστήριξε τους Δημοκρατικούς.
 

Πηγή: skai.gr