Κλείσιμο

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 10 εκατ. πολίτες - Τρομερά βασανιστήρια σε Ουκρανούς στη Χερσώνα

Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν ενώ η θερμοκρασία αναμενόταν να πέσει ως ακόμα και στους -10° Κελσίου.  

Πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Την ώρα που μιλάμε, πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα», ειδικά στην περιφέρεια του Κιέβου, τόνισε ο αρχηγός του κράτους στο βραδινό τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Αρκετές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, υπέστησαν χθες πλήγματα από τον στρατό της Ρωσίας, που συνέπεσαν με τις πρώτες χιονοπτώσεις στη χώρα. Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν ενώ η θερμοκρασία αναμενόταν να πέσει ως ακόμα και στους –10° Κελσίου.

Επανειλημμένοι ρωσικοί βομβαρδισμοί βάζουν στο στόχαστρο από τον Οκτώβριο ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, αντιμέτωπη με συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης για εκατομμύρια πολίτες.

Η εταιρεία Ukrenergo, ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες πως θα παρατείνονταν οι διακοπές για τουλάχιστον μια μέρα, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης».

Παράλληλα, λόγω της «απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε περιφέρειες της Ουκρανίας», κάτι που «περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα» και οδηγεί σε «ευρύτερους περιορισμούς» της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα.

 "Τρομερό" το εύρος των περιπτώσεων βασανιστηρίων στη Χερσώνα

 Το εύρος των περιπτώσεων βασανιστηρίων στη Χερσώνα κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής είναι "τρομερό", δήλωσε  υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Δεν έχω ξαναδεί" βασανιστήρια "σε τέτοια κλίμακα", "αφότου επισκέφθηκα όλες τις αίθουσες βασανιστηρίων σε διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας", δήλωσε ο Ντμίτρο Λούμπινετς, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κοινοβούλιο, μιλώντας στην εθνική τηλεόραση. "Το εύρος του φαινομένου είναι τρομερό".

"Δεκάδες άνθρωποι" βασανίστηκαν με "ηλεκτροπληξία, χτυπήθηκαν με μεταλλικούς σωλήνες. Τα κόκκαλά τους ήταν σπασμένα" και "οι Ρώσοι τα βιντεοσκοπούσαν όλα αυτά", τόνισε. "Είμαι βέβαιος ότι σε κάθε μεγάλη περιοχή θα ανακαλύψουμε μια αίθουσα βασανιστηρίων. Καθώς αυτό είναι ένα σύστημα που έχει καθιερώσει η Ρωσία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ