Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει κατακόρυφα φέτος. Η Βόρεια Κορέα, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει προχωρήσει σε αριθμό δοκιμών όπλων-ρεκόρ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), συνεχίζοντας τις αλλεπάλληλες οπλικές δοκιμές της, ο αριθμός των οποίων φέτος έχει φθάσει σε επίπεδο που δεν είχε προηγούμενο, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Το επιτελείο «εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ICBM», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η εκτόξευση του —τουλάχιστον ενός— βαλλιστικού πυραύλου έγινε προς ανατολική κατεύθυνση, προς την ανατολική θάλασσα, επίσης γνωστή ως θάλασσα της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή σε ισάριθμες ημέρες.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει κατακόρυφα φέτος. Η Βόρεια Κορέα, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει προχωρήσει σε αριθμό δοκιμών όπλων-ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων, για πρώτη φορά από το 2017, διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποτίθεται τής απαγορεύουν την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως η Πιονγκγιάνγκ πιθανόν ετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την πρώτη από το 2017 και έβδομη στην ιστορία της, εκτίμηση που συμμερίστηκε πρόσφατα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Την ένταση ανέβασαν ακόμα περισσότερο τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, σε κάποια από τα οποία συμμετείχε και η Ιαπωνία. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τα γυμνάσια του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ