Κλείσιμο

Ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στη θάλασσα της Αμμοχώστου

Ναυάγιο, κατά πάσα πιθανότητα οθωμανικού πολεμικού καραβιού, εντόπισαν, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», δύο ερασιτέχνες δύτες. στη θάλασσα της ελεύθερης περιοχής της Αμμοχώστου, σε βάθος περίπου 40 μέτρων.
Οι δύο δύτες, Σπύρος Σπύρου και Στέφανος Μυλωνάς, κινηματογράφησαν με ψηφιακή κάμερα το καράβι, το οποίο φέρει κανόνια, και ενημέρωσαν με επιστολή τους, το Τμήμα Αρχαιοτήτων της κυπριακής Δημοκρατίας.
Η εφημερίδα «Πολίτης», η οποία παρουσιάζει από σήμερα στην ιστοσελίδα της το βίντεο των δύο δυτών, γράφει ότι το πιο εντυπωσιακό μέρος των υποβρύχιων εικόνων είναι ίσως ένα κανόνι. Ένα μέρος του είναι θαμμένο, κάθετα στην άμμο, ενώ το υπόλοιπο δεσπόζει του βυθού. Το στόμιό του είναι διαμέτρου 10 περίπου εκατοστών. Σε ακτίνα πολύ λίγων μέτρων υπάρχουν οριζόντια στο βυθό άλλα δύο κανόνια, μήκους περίπου τριών μέτρων, τα οποία δεν είναι και τόσο ευδιάκριτα, αφού, με την πάροδο του χρόνου, στην επιφάνειά τους έχουν αναπτυχθεί φυτικοί οργανισμοί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η θάλασσα της Αμμοχώστου κρύβει πολλά μυστικά και ποτέ δεν έχει εξερευνηθεί σε βάθος από επιστήμονες αρχαιολόγους. Είναι γνωστό, από ιστορικά συγγράμματα, ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου χρησιμοποιήθηκαν καράβια του οθωμανικού στόλου τα οποία ήταν εξοπλισμένα με τα «νέου τύπου» κανόνια της εποχής. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι Ενετοί ενίσχυσαν το τείχος της Αμμοχώστου.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα το ναυάγιο, που εντοπίστηκε από τους δύο δύτες, να ήταν καράβι του στόλου του Τούρκου αρχιστράτηγου Λαλά Μουσταφά, ο οποίος το 1571, μετά από ενδεκάμηνη προσπάθεια, κατέκτησε την Αμμόχωστο, αφού προηγουμένως είχε θέσει υπό τον έλεγχο του, το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου.
Μεσαιωνικοί χάρτες, που απεικονίζουν την Αλωση της Αμμοχώστου, δείχνουν πληθώρα καραβιών του οθωμανικού στόλου στα ανοικτά της Αμμοχώστου, προστίθεται στο σχετικό ρεπορτάζ.
Πηγή: skai.gr