Κλείσιμο

Εμβόλιο AstraZeneca-Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Καθησυχάζει το Λονδίνο για την αποτελεσματικότητά του

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Καθησυχαστική ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού εμφανίζεται η βρετανική κυβέρνηση.

Η ανησυχία έχει προκληθεί μετά από την αποκάλυψη από τους Financial Times μικρής έρευνας σε δείγμα 2.000 πολιτών στη Νότια Αφρική που έδειξε «ελάχιστη» αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι ήπιων ή μέτριας σοβαρότητας περιπτώσεων COVID-19. Η έρευνα δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες, αλλά ήταν αρκετή για την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να αναστείλει το πρόγραμμα χορήγησης του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Ο Υφυπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Έντουαρντ Άργκαρ δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου. Όπως σχολίασε, «αυτό είναι που επιδιώκουμε με τα εμβόλια».

Την ίδια επισήμανση κάνει με άρθρο του στην Daily Telegraph και ο έτερος Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος έχει την ευθύνη συντονισμού του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Αν και είναι σωστό και απαραίτητο να προετοιμαζόμαστε για την ανάπτυξη ενός ανανεωμένου εμβολίου, μπορούμε να αντλούμε βεβαιότητα από τον τρέχοντα εμβολιασμό και την προστασία που θα παρέχει σε όλους μας εναντίον αυτής της τρομερής ασθένειας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και εκεί που ένα εμβόλιο έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα στην αποτροπή λοίμωξης, ίσως υπάρχει ακόμα καλή αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής ασθένειας, της νοσηλείας και του θανάτου. Αυτό είναι ζωτικής σπουδαιότητας για την προστασία του συστήματος υγείας», γράφει ο κ. Ζαχάουι.

Αμφότεροι οι Βρετανοί υφυπουργοί τόνισαν σε ό,τι αφορά τη χώρα τους ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δεν είναι η κυρίαρχη, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 147 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κυρίαρχο στέλεχος είναι το βρετανικό, έναντι του οποίου το εμβόλιο της AstraZeneca έχει κριθεί αποτελεσματικό.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση της AstraZeneca αναφέρει ότι σε συνεργασία με τους ερευνητές στην Οξφόρδη που ανέπτυξαν το αρχικό εμβόλιο έχει αρχίσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του εμβολίου κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους. «Θα προχωρήσει ταχέως δια μέσου της κλινικής ανάπτυξης ώστε να είναι έτοιμο για παράδοση το φθινόπωρο εφόσον χρειαστεί», αναφέρει η εταιρεία.

Το φθινόπωρο έδωσε ως καταληκτική ημερομηνία για την παρασκευή του τροποποιημένου εμβολίου και η επικεφαλής ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δρ Σάρα Γκίλμπερτ, η οποία είπε την Κυριακή στο BBC ότι ίσως οι πολίτες να χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο ετησίως, όπως το εμβόλιο για τη γρίπη, προσαρμοσμένο ανάλογα με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που θα έχουν εμφανιστεί.

Εν τω μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της βρετανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων σερ Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, που συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης εμβολίων από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA), δήλωσε ότι η AstraZeneca έχει παραδώσει περαιτέρω στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος κατά του κορωνοϊού στους άνω των 65 ετών.

Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη διάθεση της MHRA για αξιολόγηση, αλλά δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, είπε ο σερ Μουνίρ.