Ελ Σαλβαδόρ: Τον κώδωνα κινδύνου για την ασφάλεια γυναικών κρούει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τις γυναίκες στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, τόνισε χθες Τετάρτη διεθνής οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έκθεσή της.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) εκφράζει «έντονη ανησυχία» για την ασφάλεια των γυναικών στο κράτος της κεντρικής Αμερικής και καλεί την κυβέρνηση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε να λάβει μέτρα για να προστατεύσει ειδικά όσες έχουν υποστεί βία.

Μέσα στο 2021 στο Ελ Σαλβαδόρ, χώρα με πληθυσμό 6,7 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν διαπραχθεί 97 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά δεδομένα.

Το 2020, διαπράχθηκαν 130.

Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) των Ηνωμένων Εθνών, στο Ελ Σαλβαδόρ καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης γυναικοκτονιών κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, που φθάνει τις 3,3 ανά 100.000 κατοίκους.

Η ΔΕΑΔ προτρέπει στην έκθεσή την κυβέρνηση να δημιουργήσει ταμείο για την υποστήριξη των οικογενειών των γυναικών που δολοφονούνται.

Ακόμη, η επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την απόλυτη ποινικοποίηση της άμβλωσης στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η διακοπή της κύησης είναι παράνομη ακόμη και στις περιπτώσεις που οφείλεται σε βιασμό ή απειλείται η ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ