Έκθεση: Η Βόρεια Κορέα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο

«Η Βόρεια Κορέα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο», ανεφερε σε έκθεση της μια Ενωση για καταπολέμησης της διαφθοράς, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Λαϊκή Δημοκρατία λαμβάνει τον συγκεκριμένο τίτλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Trace International κατέταξε τη Βόρεια Κορέα στην 194η θέση από  τις...194 χώρες στον πίνακα της. Σε αυτόν διαχώρισε τα χαρακτηριστικά της διαφθοράς ως εξής:  επιχειρηματικές αλληλεπιδράσεις με κυβερνητικές οντότητες, αποτροπή και επιβολή κατά της δωροδοκίας, διαφάνεια κυβέρνησης και δημόσιας υπηρεσίας και ικανότητα επίβλεψης της κοινωνίας των πολιτών.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία παρέχει σε πολυεθνικές εταιρείες υποστήριξη δέουσας σημασίας, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τη Βόρεια Κορέα ως την "πιο διεφθαρμένη" σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες. Στην πραγματικότητα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας ήταν η μόνη χώρα που σημείωσε 100 στα 100 - τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία - σε πολλές κατηγορίες, ξεπερνώντας το Τουρκμενιστάν, την Ερυθραία και τη Βενεζουέλα.

Η διαφάνεια της κυβέρνησης και των δημοσίων υπηρεσιών ήταν η μόνη κατηγορία στην οποία η Βόρεια Κορέα δεν κατατάχθηκε ως η χειρότερη, ένας τίτλος που ανήκε στην Υεμένη.

«Νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο η διαφθορά είναι ενδημική στη Βόρεια Κορέα είναι επειδή δεν υπάρχει ευθύνη… και η αδιαφάνεια του καθεστώτος είναι ακραία», δήλωσε στο NK News την Παρασκευή ο Go Myong-hyun, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών Asan.

Η διαφθορά εδραιώθηκε βαθιά στη Βόρεια Κορέα μετά την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και, σύμφωνα με τον ειδικό της ΛΔΚ Αντρέι Λάνκοφ, έχει γίνει «μέρος του ιστού της καθημερινής ζωής» στη χώρα  σήμερα.Ωστόσο, η διαφθορά βοηθά επίσης στη διασφάλιση της επιβίωσης των ανθρώπων σε μια κοινωνία όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες διανέμονται από την κορυφή.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισήμανε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, λέγοντας το 2020 ότι οι αξιωματούχοι που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων θα πρέπει να τιμωρούνται «ανελέητα». Πιο πρόσφατα, η διαφθορά ήταν στην κορυφή της ατζέντας κατά τη διάρκεια μιας ολομέλειας του Όγδοου Συνεδρίου του Κόμματος τον Ιανουάριο του 2021, με τον Κιμ να δηλώνει ότι το κόμμα θα διερευνήσει σθεναρά «παραβιάσεις της πειθαρχίας του κόμματος, κατάχρηση εξουσίας, παρατυπίες και διαφθορά».

Πηγή: AP