Εκτελέσεις στο Ιράν

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν διά απαγχονισμού 21 κατάδικους, 17 στην ανατολική επαρχία Χορασάν Ρατζαβί και τέσσερις στη νότια πόλη Σιράζ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για την τελευταία σειρά εκτελέσεων που επικρίνονται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι 17 θανατοποινίτες που απαγχονίστηκαν στην επαρχία Χορασάν Ρατζαβί, είχαν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Οι εκτελέσεις έγιναν νωρίς το πρωί.

Οι τέσσερις θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν δημοσίως στην πόλη Σιράζ είχαν καταδικαστεί για κατοχή όπλων, διακίνηση ναρκωτικών και ένοπλες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

Πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τις εκτελέσεις στη Σιράζ. Το Fars μετέδωσε ότι θεατές είπαν πως οι εκτελέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να τερματιστούν \όλες οι εγκληματικές δραστηριότητες\ στην περιοχή.

Αξιωματούχος της τοπικής δικαστικής υπηρεσίας είπε ότι ένας εγκληματίας εκτελείται κάθε εβδομάδα στη νότια επαρχία Φαρς, μετά την έναρξη του ιρανικού έτους στις 21 Μαρτίου. Η πόλη Σιράζ είναι πρωτεύουσα της επαρχίας αυτής.

Ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν, πολλές από τις οποίες γίνονται δημόσια, έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο οπότε ξεκίνησε από τις αρχές μια μεγάλη επιχείρηση καταστολής της \ανήθικης συμπεριφοράς\. Η αστυνομία έχει συλλάβει δεκάδες τοξικομανείς, εμπόρους ναρκωτικών, βιαστές και δολοφόνους.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει διαμαρτυρηθεί στο Ιράν για τον αριθμό των εκτελέσεων, ο οποίος σύμφωνα με έκθεσή της του Απριλίου, διπλασιάστηκε σε τουλάχιστον 177, πέρυσι.

Πριν από τους τελευταίους μαζικούς απαγχονισμούς που άρχισαν τον Ιούλιο, η Διεθνής Αμνηστία είχε αναφέρει ότι τουλάχιστον 124 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2007.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικρίνει την Τεχεράνη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε ανησυχία για τη χρήση της θανατικής ποινής στο ισλαμικό αυτό κράτος.

Η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η μοιχεία, η ληστεία, η διακίνηση ναρκωτικών, η αποστασία τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο (σαρία) που έχει επιβληθεί μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν το 1979.
Πηγή: skai.gr